Gastrolístky čaká dilema o budúcnosti. Byť či nebyť (Hospodárske noviny)

 Radovan Ďurana komentoval  iniciatívu zmeniť gastolístky na elektronické gastrokarty pre denník Hospodárske noviny dňa 20.9.2016

Gastrolístky čaká dilema o budúcnosti. Byť či nebyť (Hospodárske noviny)

 Odhalenie kartelovej dohody a následná pokuta tri milióny eur. Spoločnosti vydávajúce stravné lístky zažívajú ťažké obdobie a ozývajú sa hlasy, ktoré chcú, aby už neboli povinné. „Problémom je systém. Produkt, ktorý tieto firmy ponúkajú, je veľmi homogénny a obmedzený zákonom. Kartelová dohoda tak vzniká ľahko. Ak by boli dobrovoľné, firmy by viac bojovali o zákazníkov a zlepšovali svoj produkt, takže by reálna súťaž vznikla,“ hovorí Tibor Menyhart, predseda protimonopolného úradu, ktorý o pokute rozhodol.

Výpalnícke marže
Jedným zo scenárov by mohla byť možnosť nahradenia gastrolístkov peniazmi, ktoré by boli rovnako oslobodené od daní. Tým by sa odstránili náklady a následné zisky pre sprostredkovateľské firmy, ktoré ich vydávajú. Tie síce majú limitované marže pri predaji zamestnávateľom, pri výplate obchodníkom však už nie. „Je to výpalníctvo a všetkým to iba komplikuje život. Ľudia si za ne aj tak kúpia noviny a hocičo iné, pretože je to v obchode ťažké odsledovať,“ myslí si Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu, ktorý stojí pevne na strane dobrovoľných straveniek.

Bez straveniek nebudú jesť
Ich vydávatelia však upozorňujú, že hotovosť by ľudia míňali na iné účely ako na stravu. „Súvisí to s tým, že gastrolístok psychologicky motivuje na obedňajšiu prestávku. Ľuďom sa ľahšie vyberá každý deň z peňaženky pri platení obeda gastrolístok v hodnote 3,20 eura ako hotovosť,“ hovorí Štefan Petrík, prezident Asociácie emitentov stravovacích poukážok. S tým súhlasí aj rezort práce a hovorí o ohrození zdravia v prípade ich zrušenia. „Pokojne nahraďme gastráče elektronickými kartami alebo obmedzme marže emitentov zákonom. Ale zrušenie povinnosti firiem postarať sa o stravu pre svojich zamestnancov je pokusom postupne obrať zamestnancov o všetky práva,“ myslí si Braňo Ondruš, štátny tajomník rezortu.

Marže aj na kartách
Elektronická stravovacia karta je alternatívou, ktorá má značne znížiť náklady na spracovanie stravenky. Funguje podobne ako platobná karta, a teda sa ňou dá platiť jednoduchšie. Otázne však je, či nová forma straveniek vyrieši problémy s trhom a so zvýšenými nákladmi o marže sprostredkovateľov. „Celý systém založený na kartách je transparentnejší, efektívnejší a lacnejší, keďže šetrí náklady na výrobu, distribúciu a obchodníci sa k preplateniu peňazí dostanú skorej. V budúcnosti sa úspory dajú ešte zvýšiť digitalizáciou a platením pomocou mobilných zariadení,“ hovorí Ján Čarný, manažér pre business development spoločnosti MasterCard.

Takúto kartu už dnes ponúka napríklad firma Edenred, bežná je aj v Českej republike, Maďarsku alebo vo Veľkej Británii. Čarný však priznáva, že výška marže pri platbe kartou by závisela od rozhodnutí jednotlivých vydavateľov. „Majú maržu 4-5 percent, rovnako ako pri bežných lístkoch. Treba to urobiť dobrovoľne, lebo takto bude stále niekto nás podnikateľov vyciciavať,“ hovorí Konštiak. S tým súhlasí aj analytik INESS Radovan Ďurana: „To, či sú karty riešením, by mal rozhodnúť trh, kde ani zamestnanci, ani ich zamestnávatelia nie sú nútení karty využívať.“

Pozývame vás na HNforum na tému Gastrolístky - keď sa z jedla stáva biznis, ktoré sa uskutoční 27. septembra 2016 v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Viac informácií sa dozviete na stránke www.hnclub.sk

Barbara Zmušková
Hospodárske noviny, 20.9.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards