Firmy budú musieť na stravu prispieť viac (RTVS)

RTVS uviedla názor Róberta Chovanculiaka na gastrolístky. 26.3.2018 

Firmy budú musieť na stravu prispieť viac (RTVS)

Viliam Stankay, moderátor:
“Firmy budú svojim zamestnancom prispievať na obedy viac, hodnota najnižší stravných lístkov by sa mala
zvýšiť o dvadsaťdva centov, navrhuje to ministerstvo práce v predbežnej správe, ktorú zverejnilo na
pripomienkovaní verejnosti. Ak ho vláda schváli, vyššie sumy na gastrolístkoch uvidíme od júna.”
Simona Blehová, redaktorka:
“Suma najnižších stravných lístkov by sa mala zvýšiť zo súčasných troch eur tridsaťosem centov na tri eurá
šesťdesiat centov teda o dvadsaťdva centov. Viac na stravu by od júna mali dostať aj zamestnanci na pracovných
cestách.”
Veronika Husárová, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR:
“Pri pracovnej ceste v trvaní od päť do dvanásť hodín bude stravné štyri eurá osemdesiat centov (+ 30
centov), v časovom pásme od dvanásť do osemnásť hodín to bude sedem eur desať centov (+ 40 centov) a ak
bude pracovná cesta dlhšia ako osemnásť hodín, tak sa poskytne stravné vo výške desať eur deväťdesiat centov
(+ 60 centov).”
Simona Blehová:
“Naposledy upravovalo ministerstvo hodnoty gastrolístkov v decembri 2016, ich ceny sa totiž odvíjajú od cien
v reštauráciách, tie idú aj teraz hore spolu s cenami potravín.”
Jana Glasová, analytička Poštovej banky:
“Už dlhšiu dobu sme svedkami zvyšujúcich sa cien potravín, vo februári sa medziročne ceny potravín zvýšili o
štyri celé šesť percenta. Najviac si pripísali ceny vajíčok, ktoré sú medziročne drahšie približne o tretinu, takisto
napríklad ale aj ceny masla nás vychádzajú zhruba o štvrtinu viac ako pred rokom.”
Simona Blehová:
“Dlhodobo je používanie stravných lístkov pod paľbou kritiky, ekonómovia či opoziční politici poukazujú na to,
že z lístkov vďaka províziám majú úžitok hlavne gastrofirmy, ktoré ich tlačia. Podľa nich by preto bolo lepšie, ak
by ľudia dostávali na stravu priamo peniaze.”
Róbert Chovanculiak, analytik, INESS:
“Tie gastrofirmy zarábajú na tých gastrolístkov hneď dvakrát. Keď vstupujú do systému, teda keď ich kupujú
zamestnávatelia, tak musia títo zamestnávatelia platiť nejaký poplatok, a potom ešte zarábajú aj na tom, keď tie
gastrolístky opúšťajú systém a keď ich musia predávať práve napríklad obchodníci alebo reštaurácie, oni taktiež
musia platiť nejaký poplatok.”

Simona Blehová:
“Vláda dlhodobo obhajuje stravné lístky tým, že takto sú peniaze viazané na jedlo, ešte v roku 2016 však
dostali tri firmy poskytujúce gastrolístky od Protimonopolného úradu takmer trojmiliónovú pokutu za kartel.
Samotný úrad vtedy vláde odporučil, aby gastrolístky zrušila, zatiaľ to však nevyzerá, že by to mala v pláne.”

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards