Na obedy viac peňazí (TA3)

Róbert Chovanculiak vysvetloval nedostatky gastrolístkov pre TA3. 26.3.2018 

Na obedy viac peňazí (TA3)

Jozef Dúbravský, moderátor: “Zamestnanci firiem budú mať na obedy viac peňazí, minimálna suma stravných
lístkov sa má už o pár mesiacov zdvihnúť o 22 centov, hodnota najlacnejšieho gastrolístka by tak mala dosiahnuť
3,60 eura. Odborník ale hovorí o tom, že pre zamestnancov to až také výhodné byť nemusí.”
Michaela Lovásová, reportérka TA 3: “Za obedy si budú ľudia priplácať menej, stravné lístky s vyššou
hodnotou majú podľa návrhu ministerstva práce dostávať zamestnanci od júna. naposledy sa hodnota
gastrolístkov zvyšovala ešte v decembri 2016.”
Veronika Husárová, komunikačný odbor ministerstva práce: “Keďže v januári rástli ceny jedál a nápojov v
reštauráciách, ministerstvo zvýši sumy stravného pre pracovné cesty a zároveň sa zvýši aj minimálna hodnota
stravovacej poukážky na 3,60 eura.”
Michaela Lovásová: “Gastrolístky v súčasnosti na Slovensku využíva približne 750-tisíc ľudí, dostávajú ich tí,
ktorým firma nevie zabezpečiť ponuku jedla na pracovisku. zadarmo to ale nie je, maximálne 45 percent z
hodnoty lístka firmy strhnú z platu zamestnanca a zvyšok musia zaplatiť zo svojho. Zvýšenie hodnoty
gastrolístkov preto pocítia aj firmy.”
Rastislav Machunka, AZZZ: “My to akceptujeme, pretože ide o dlhodobo dohodnutý postup a opakuje sa v
podstate pri každom zvýšení o tých viac ako päť percent tohto indexu, takže sme na to pripravení a musíme to
akceptovať.”
Michaela Lovásová: “Podľa analytika môžu mať problém s vyššou hodnotou aj zamestnanci v chudobnejších
regiónoch. Tí by prerobili na každom obede aj niekoľko desiatok centov.”
Róbert Chovanculiak, analytik INESS: “Z pohľadu zamestnanca to môže znamenať predovšetkým v
nejakých chudobnejších častiach Slovenska, že si kupoval obed za menej ako 3,60. Avšak teraz dostane lístok,
ktorý bude mať hodnotu 3,60 a vieme, že s gastrolístkov sa nevydáva, takže tým pádom mu ako keby zdražel
obed.”

Michaela Lovásová: “Odborník preto navrhuje, aby bol príspevok zamestnancom zarátaný do mzdy. O to sa
už v minulosti pokúšala aj vláda Ivety Radičovej.”
Róbert Chovanculiak: “Taktiež existujú aj nejaké už prvé behaviorálne štúdie v ekonómii, ktoré ukazujú, že
častokrát cena obedov kopíruje cenu gastrolístkov. Takže keď sa zvýši cena gastrolístkov, tak niektorí majitelia
reštaurácií môžu zareagovať tak, že zvýšia cenu menu, obedu a v zásade tí ľudia neušetria.”

Michaela Lovásová: “Polepšiť by si mohli živnostníci, z dane si budú môcť po novom odrátať za jeden deň
stravné v hodnote 4,80 eura, čo je o 30 centov viac ako v súčasnosti.”

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards