Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját (Paraméter)

Portál Paraméter publikoval 28.2.2017 článok Hospodárskych novín o požiadavkách podnikateľov z turistického priemyslu, ku ktorým sa vyjadril Radovan Ďurana

Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját  (Paraméter)

A Hospodárske Noviny (HN) gazdasági napilap információi szerint adócsökkentést eredményező törvénymódosítást készítenek elő a pénzügyminisztérium szakemberei.

Az adócsökkentésért már jó ideje lobbiznak az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatok. Céljuk egyértelmű: azt akarják, hogy az általános forgalmi adót (ÁFA) a jelenlegi 20 százalékról a felére, 10 százalékra csökkentse a kormány. Az adócsökkentés csak az idegenforgalmi szektort érintené.

"Az idegenforgalmi szolgáltatások ÁFÁ-ja Szlovákiában rendkívül magas, ez pedig azt eredményezi, hogy a környező országokhoz képest nálunk jóval drágábbak ezek a szolgáltatások" - nyilatkozta a HN-nek a Tatra mountain resorts ügyvezető igazgatója, Bohuš Hlavatý.

Az INESS intézet mukatársa, Radovan Ďurana úgy véli, hogy a szlovákiai turizmusnak sokat segítene a jópár érvényben lévő - de értelmetlen - szabály eltörlése. A pénzügyi elemzők szerint az adócsökkentésnek árszabályozó hatása volna, melynek következtében a szlovák idegenforgalom versenyképesebbé válna.

Arról egyelőre nem esett szó, hogyan akarják a szakemberek elérni, hogy az adócsökkentést követően a töbletet az árak csökkentésére, és ne a profit növelésére használják fel a turizmus területén tevékenykedő szolgáltatók.

Paraméter, 28.2.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards