Svoju rentu si nedáme!

Bez práce nie sú koláče, vravievali nám rodičia. No časom človek zistí, že svet nie je nastavený podľa porekadiel. Napríklad keď si dokážete u vládnej moci vylobovať špeciálne výsady, koláče v podobe príjemnej renty, prídu aj bez práce.

Svoju rentu si nedáme!

Pekným príkladom sú gastrolístky. Ich praktický význam je nulový a predstavujú len zbytočný medzičlánok, ktorý zvyšuje náklady priamo cez províziu a nepriamo cez zvýšené administratívne náklady zamestnávateľov, obchodníkov a reštaurácií, čo ich prijímajú.

Samotné zákonné delenie mzdy na položku „na jedlo“ a položku „na všetko ostatné“ je absurdné, ale ak ho vláda či odbory chcú mať, môže to zariadiť jednoduchý zákonný príplatok ku mzde.

Najnovšie sa stravenkovým firmám nepozdáva, že si reštaurácie našli cestu, ako znížiť svoje náklady a ohrozili tak ich rentu, ktorú dostávajú za nulovú pridanú hodnotu. Ako v tisícoch iných prípadov, regulátor a lobisti nedokázali predvídať podnikateľskú kreativitu na voľnom trhu, ktorá zabezpečuje permanentné znižovanie výrobných nákladov. Reštaurácie za ne totiž nakupujú v hypermarketoch jedlo. Tým sa veľký časť straveniek presúva do rúk hypermarketov, ktoré sú vďaka svojej sile schopnejšie vyjednať nižšiu províziu. Kým malé reštaurácie by platili províziu stravenkárom napríklad 7%, sieť hypermarketov ju vie stlačiť povedzme na 3%.

Nie že by stravenkové firmy prerábali (ako sa zavádzajúco objavilo v médiách), oni len zarobia o niečo menej. Preto Asociáca gastrofiriem vyrukovala s nápadom, že stravenky by malo byť povolené použiť len raz. Teda ak nimi zaplatíte v reštaurácii svoje meníčko, prevádzkar reštaurácie by za ne už nemohol nakúpiť u mäsiara, ale musel by ich vrátiť gastrofirme.

Okrem toho, že je to neodôvodniteľný zásah do slobody podnikateľa, ktorý už tak je nútený akceptovať za služby akýsi farebný papier, vyvstávajú v ňom ešte dve ďalšie riziká. Za prvé, nemožnosť minúť gastrolístky za nákup tovaru výrazne obmedzuje ich likvidnosť. Ak reštaurácia má časť tržieb v gastrolístkoch a zároveň má malú rezervu hotovosti (čo má asi väčšina malých reštaurácií), tak jej ostanú dve možnosti. Buď môžu s obálkou plnou gastráčov behať každý deň na výmenu, alebo nenakúpiť tovar na ďalší deň.

Za druhé – kto myslíte, že tie zvýšené náklady na gastrolístky zaplatí? My všetci buď zvýšenou cenou jedla, alebo zase o niečo zníženou kvalitou. Mäsové guľky Hätattitlä možno ešte pôjdu na odbyt.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards