INESS

Institute of Economic and Social Studies

skeng facebook twitter rss youtube

Môj dar:

Ďakujeme.sk
Market Finesse
Objednať Market Finesse
Cena Nadacie Orange za rok 2014banner-3banner-1banner-2

INESS v médiách

Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját (Paraméter)

INESS, 14.03.2017 04:48 , zaradenie INESS v médiách
Kategórie: dane

Portál Paraméter publikoval 28.2.2017 článok Hospodárskych novín o požiadavkách podnikateľov z turistického priemyslu, ku ktorým sa vyjadril Radovan Ďurana

A Hospodárske Noviny (HN) gazdasági napilap információi szerint adócsökkentést eredményező törvénymódosítást készítenek elő a pénzügyminisztérium szakemberei.

Az adócsökkentésért már jó ideje lobbiznak az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatok. Céljuk egyértelmű: azt akarják, hogy az általános forgalmi adót (ÁFA) a jelenlegi 20 százalékról a felére, 10 százalékra csökkentse a kormány. Az adócsökkentés csak az idegenforgalmi szektort érintené.

"Az idegenforgalmi szolgáltatások ÁFÁ-ja Szlovákiában rendkívül magas, ez pedig azt eredményezi, hogy a környező országokhoz képest nálunk jóval drágábbak ezek a szolgáltatások" - nyilatkozta a HN-nek a Tatra mountain resorts ügyvezető igazgatója, Bohuš Hlavatý.

Az INESS intézet mukatársa, Radovan Ďurana úgy véli, hogy a szlovákiai turizmusnak sokat segítene a jópár érvényben lévő - de értelmetlen - szabály eltörlése. A pénzügyi elemzők szerint az adócsökkentésnek árszabályozó hatása volna, melynek következtében a szlovák idegenforgalom versenyképesebbé válna.

Arról egyelőre nem esett szó, hogyan akarják a szakemberek elérni, hogy az adócsökkentést követően a töbletet az árak csökkentésére, és ne a profit növelésére használják fel a turizmus területén tevékenykedő szolgáltatók.

Paraméter, 28.2.2017

  pošli na vybrali.sme.sk  Delicious  digg  Linkuj  twitter