INESS

Institute of Economic and Social Studies

Blog

Kto ostane hladný, keď sa zvýši minimálna mzda?

Róbert Chovanculiak, 15.05.2017 05:17 , zaradenie Blog
Kategórie: minimálna mzda

Denník Sme publikoval 12.5.2017 časť komentára Róberta Chovanculiaka o negatívach zvyšovania minimálnej mzdy.

Minimálna mzda sa stala témou aj v USA. Od roku 2009 tam federálna vláda stanovuje minimálnu mzdu na úrovni 7,25 dolára za hodinu (asi 6,60 eura). Dnes sa hovorí o možnom zvýšení na 10,10 dolára, teda o 37 percent. Zdá sa vám, že máme čo závidieť? Nedajte sa zmiasť, na Slovensku medzičasom narástla minimálna mzda o rovnakých 37 % (dnes je 435 eur mesačne, teda 2,50 eura na hodinu). Len s tým rozdielom, že u nás bola zvolená salámová metóda. Negatívne dôsledky neodstráni, len ich lepšie skryje. Aké sú možné negatívne vplyvy vyššej minimálnej mzdy?

Posúďme to cez reštaurácie

Štúdia snažiaca sa zodpovedať túto otázku prichádza z Harvardu a využíva dáta z internetovej aplikácie Yelp na hodnotenie kvality reštaurácií. V tomto odvetví pracuje najviac ľudí s minimálnou mzdou. Štúdia sa pozrela na to, ako zvyšovanie minimálnej mzdy vplýva na krach a zatváranie reštaurácií vzhľadom na ich hodnotenie v aplikácii Yelp. V San Franciscu skrachuje približne päť percent reštaurácií ročne. Ak reštaurácia dosahuje priemerné hodnotenie 3,5 hviezdičky (z piatich), tak zvýšenie minimálnej mzdy o desatinu povedie k 14percentnému nárastu pravdepodobnosti, že skrachuje.

Horší utrpia viac

Zaujímavejším zistením bolo, že ak má reštaurácia o hviezdičku viac, klesne pravdepodobnosť krachu reštaurácie z dôvodu zvyšovania minimálnej mzdy na nulu. A naopak, ak má reštaurácia horšie hodnotenie, tak sa negatívny vplyv minimálnej mzdy znásobuje. Čiže minimálna mzda nepôsobí na celý sektor rovnako. Selektívne väčšmi poškodzuje horšie hodnotené reštaurácie. Asi nie je ťažké odhadnúť, kto v nich pracuje a kto sú s väčšou pravdepodobnosťou ich zákazníci. Áno, budú to tí, ktorým mala minimálna mzda údajne pomôcť. Chudobnejší, nízkopríjmoví, možno diskriminovaní a často mladí ľudia, ktorí ešte nestačili nabrať dostatok vedomostí a skúseností, aby mohli pracovať napr. pre luxusné reštaurácie.

Za čo vďačíme technológiám

Okrem efektu minimálnej mzdy na pravdepodobnosť krachu odhalili výskumníci aj vplyv na mieru otvárania nových reštaurácií. Poklesla o 4 až 6 percent, ak sa zvýšila hodinová minimálna mzda o dolár. Rovnako odhalili aj vplyv na rýchlosť, s akou reštaurácie krachujú. Tam, kde sa zvyšovala minimálna mzda, tam krachovali (predovšetkým horšie) reštaurácie rýchlejšie, ako tam, kde sa nezvyšovala. Podľa štúdie tak minimálna mzda pripravuje o podnikanie a prácu predovšetkým menej produktívnych podnikateľov a zamestnancov ( to predpokladá aj teória), brzdí vytváranie nových pracovných miest a zrýchľuje zánik reštaurácií. Nič príjemné pre uši obhajcov zvyšovania minimálnej mzdy, ktorí radi zatvárajú oči pred jej negatívnymi dôsledkami. Tieto výsledky máme predovšetkým vďaka novým internetovým technológiám a dátam, ktoré umožňujú zbierať a vyhodnocovať. Keby sa výskumníci spoliehali na klasické metódy, tak by nedokázali odhaliť na prvý pohľad ťažko viditeľné efekty, o ktorých sa píše v tomto článku. 

Róbert Chovanculiak
Sme, 12.5.2017