Mit olvas? (Új Szó)

Új Szó uverejnilo 12.8.2017 knižné tipy Zsolta Gála, v ktorých sa nachádza i dielo od Juraja Karpiša, Zlé peniaze

Mit olvas? (Új Szó)

Gál Zsolt

a Pozsonyi Comenius Egyetem Politológia Tanszékének oktatója

Többnyire újságot, nap ilapokat (természetesen az Új Szót is!), hetilapokat, hazait és külföldit, nyomtatottat és interneteset, annyit, amennyit nem is győzök végigolvasni. Ezért szégyen vagy oda – igencsak megfogtak a kérdéssel pár hónapja. Azóta mégis sikerült néhány jó könyvvel csökkenteni a polcaimon sorakozó "majd egyszer elolvasom" művek listáját. Az Absynt kiadó mostanában sok orosz (posztszovjet) témájú könyvet jelentet meg, kiemelném a fi atal író, Michail Zygar alkotását (Všetci mocní Kremľa, 2016), amely lényegében a Putyin-rezsim természetrajza. Hogyan válik egyre inkább önkényuralkodóvá Putyin és diktatúrává Oroszország, visszakanyarodva a kommunista és a cári idők abszurd keverékéhez. Pedig milyen sok reményt fűz(het) tünk hozzá – nem alaptalanul – a kezdetekkor, s ezek hogy foszlottak szét folyamatosan... Aztán egyik kedvencem, Márai, Hallgatni akartam (eredetileg 1950) című, az Egy polgár vallomásai folytatásának, befejező részének szánt könyve. Szomorú olvasmány, amely megmutatja, hogyan rohan az Anschluss után vesztébe Magyarország, majd omlik össze és vész el minden (egyebek között a polgárság, Márai osztályközössége is) a második világháború poklában. Eközben kitűnő látlelet arról, micsoda önsorsrontásra és önámításra vagyunk képesek mi magyarok, de félelmetesen aktuális is a mű, a rengeteg áthallás miatt, egyes sorai mintha tegnap íródtak volna.

Végül nem tagadhatom meg szakbarbár önmagamat, és mindenképpen fel kell hívnom a fi gyelmet arra, hogy kis országunkban él egy nagyszerű közgazdász, Juraj Karpiš, aki a helyi kis problémákon messze túlmutató, nagyívű könyvet írt a pénzügyi válságokról ("Zlé peniaze", 2015). Bár a csaknem 600 oldalas terjedelem elrettentő lehet, nem kell megijedni, a könyv a nem közgazdász olvasó számára is érthető, sőt sziporkázó humorral és elragadó stílusával szinte bárkit bevezet a valós (pénzügyi) világ működésének rejtelmeibe, ami higgyék el érdekesebb és megdöbbentőbb, mint bármilyen fi kció vagy összeesküvés-elmélet.

Gál Zsolt
Új Szó, 12.8.2017
INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards