Pekári sú na mzdovom chvoste
Za umierajúce remeslo môže viacero elementov. K problému sa vyjadril v Hospodárskych novinách Radovan Ďurana.
POTRAVINÁRSTVO
Odvetvie sa borí nielen s nedostatkom nových mladých zamestnancov, ale aj s výškou výplat. Tá rastie len pomaly a je pod priemerom platu v národnom hospodárstve.
Simona Gulisová
Bratislava – Aj keď naše pekárne hlásia akútny nedostatok pracovnej sily, nemajú ju na čo nalákať. To, že remeslo má zlaté dno, v prípade tejto profesie neplatí. V prvom polroku 2017 totiž toto odvetvie skončilo na chvoste platového rebríčka v potravinárskom sektore. Pekári totiž v prvom polroku zarobili v priemere mesačne 657 eur. Bolo to dokonca zhruba o 30 percent menej, ako je priemer v národnom hospodárstve. "Možnosti na zvýšenie miezd sú obmedzené, pretože odzrkadľujú negatívnu ekonomickú situáciu pekárov," vysvetľuje pre HN podpredseda Únie priemyselných pekárov Vladislav Baričák. Podľa neho je hlavný problém presadiť na trhu odbytové ceny, vďaka ktorým by mohli byť ďalej nastavené vyššie mzdy, ale aj zainvestovať do výrobných priestorov.
Nepriaznivé vyhliadky
Baričák tvrdí, že vízia do budúcnosti v pekárenskom sektore veľmi priaznivá nie je. Aj keď v priebehu rokov zaznamenali jemný nárast mzdy, stále sa počíta len v desiatkach eur. "Bude to súvisieť najmä s tým, či prejde v legislatíve navrhovaný povinný 13. plat alebo povinné príplatky za prácu cez víkend, v noci a vo sviatkoch," dodáva. Ak by spomínaná legislatíva prešla, pekári odhadujú zvýšenie nákladov zhruba o 25 miliónov eur. Na vrchole rebríčka platov v potravinárskom sektore sa ocitli pivovarníci, ktorí podľa údajov Štatistického úradu zarobili v priemere v prvom polroku 1 526 eur mesačne. Aj keď rebríčku kraľujú, ich mzda oproti roku 2016 mierne klesla, konkrétne o 0,3 percenta. "Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v prvom polroku 2017 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka, výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, výrobe hotových krmív či vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek," hodnotí správa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Iná náročnosť
Analytici však upozorňujú, že každá minca má dve strany a priepastný rozdiel na výplatných páskach v jednotlivých sektoroch má svoje odôvodnenia. "Ak sa pracovníci vyškoľujú ťažko a dlho, ich mzda bude, samozrejme, vyššia. Ak sú v niektorých pozíciách dlhodobo nízke mzdy, ťažko ich zo dňa na deň zvýšiť a zároveň prilákať nových kvalitných a motivovaných ľudí," vysvetľuje Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti. Okrem spomínaného ide aj o profesie v zdravotníctve – sestričky, opatrovateľov či celkovo školstvo ako sektor. Radovan Ďurana, analytik inštitútu INESS zasa pripomína, že firmy nemôžu poskytnúť vyššiu odmenu za prácu, ako je výsledná hodnota výrobku. "Kde chýbajú kapitálové investície, kde nie je práca náročná na spoľahlivosť a kvalifikáciu, kde je slabá súťaž o zamestnanca, tam sú aj nízke mzdy," konštatuje. V prípade pivovarov a náročnosti ich technológií by podľa neho nedostatočná kvalifikácia mohla spôsobiť státisícové škody. Ich mzdy okrem toho tlačí hore aj vysoká konkurencia, no priznáva, že aj tento sektor má svoj mzdový strop.
Nádejou je vzdelávanie
Aj keď odborníci tvrdia, že pozícia pekára je jednoduchá na štúdium a vykonávanie práce, záujem o toto remeslo na Slovensku stále nie je. Pokles v zamestnanosti sa od roku 1995 do 2014 vyšplhal až na 73 percent. Okrem toho sa zvýšil aj priemerný vek zamestnancov v poľnohospodárstve na takmer 47 rokov. V súčasnosti to podľa Baričáka môže byť 50 rokov, v niektorých kľúčových pozíciách dokonca až preddôchodkový vek. Omladenie kolektívu si sľubujú pekári od systému duálneho vzdelávania. Na Slovensku však tento odbor študuje len asi päťdesiat študentov.
Mzdy v jednotlivých odboroch (v eurách)
1. polrok 2017 | 1. polrok 2016 | |
Výroba, spracovanie a konzervovanie mäsa | 782 | 732 |
Spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny | 785 | 692 |
Úprava a spracovanie mlieka | 997 | 951 |
Výroba hotových krmív | 990 | 927 |
Výroba mlynských výrobkov | 827 | 802 |
Výroba konzervovanej hydiny | 865 | 850 |
Výroba cestovín | 740 | 737 |
Výroba vína | 846 | 742 |
Stáčanie prírodných minerálnych vôd | 1 095 | 1 215 |
HN, 4.9. 2017