A szlovák jobboldal újra egykulcsos adót akar (Napi)

Martin Vlachynský sa 19.2.2016 vyjadril pre Napi.hu k volebným programom strán. 

A szlovák jobboldal újra egykulcsos adót akar (Napi)

A pozsonyi Új Szó szerint a jobboldali szlovákiai pártok idei választási programjának az egykulcsos adórendszerhez való visszatérés és a lehető legalacsonyabb adókulcs az egyik legfontosabb eleme.

A Híd már korábban jelezte, hogy támogatja a visszatérést a 19 százalékos, egykulcsos adórendszerhez, és ha kedvezően alakulnak az államháztartás adatai, az adó mértékének további fokozatos csökkentését is. A KDH fokozatosan 18 százalékra csökkentené az adókulcsot, az SaS pedig ezt az első körben 19, 2019-ig pedig 15 százalékra faragná le.

Ezek a pártok elsősorban a vállalkozói környezetet javítanák, s ennek érdekében hajlandók lennének akár a munkavállalók jelenlegi jogainak a csorbítására is. A Híd gazdasági programja szerint például az állami politikának az lenne a feladata, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtse meg a vállalkozóknak, szabad kezet kell adni a munkáltatóknak, és a munka törvénykönyvében korlátoznia kell a szakszervezeti privilégiumokat.

Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy az INESS gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése, amely a választási programokat elsősorban a vállalkozók szemszögéből vizsgálta, a mérvadó pártok közül épp az SaS, a KDH és a Híd programját találta a legjobbnak. Martin Vlachynsky, az INESS elemzője szerint a pártokat nullától tízig terjedő skálán pontozták, attól függően, hogy a programjukban milyen mértékben veszik figyelembe a vállalkozók érdekeit. Az élen a liberális SaS végzett 8,5 ponttal, amit a nagyobb pártok közül a KDH és a Híd követ, mindkettő 7,5 ponttal. Az MKP az INESS-től csak 2 pontot kapott, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a párt nyíltan kijelenti: gazdasági programjában a vállalkozók mellett a fizetésből élők, a gyermekeket nevelő családok és a nyugdíjasok igényeit is figyelembe vette, a magasan nyereséges üzleti tevékenységekre pedig ágazati különadókat vetne ki.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards