Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját (Paraméter)

Portál Paraméter publikoval 28.2.2017 článok Hospodárskych novín o požiadavkách podnikateľov z turistického priemyslu, ku ktorým sa vyjadril Radovan Ďurana

Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját  (Paraméter)

A Hospodárske Noviny (HN) gazdasági napilap információi szerint adócsökkentést eredményező törvénymódosítást készítenek elő a pénzügyminisztérium szakemberei.

Az adócsökkentésért már jó ideje lobbiznak az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatok. Céljuk egyértelmű: azt akarják, hogy az általános forgalmi adót (ÁFA) a jelenlegi 20 százalékról a felére, 10 százalékra csökkentse a kormány. Az adócsökkentés csak az idegenforgalmi szektort érintené.

"Az idegenforgalmi szolgáltatások ÁFÁ-ja Szlovákiában rendkívül magas, ez pedig azt eredményezi, hogy a környező országokhoz képest nálunk jóval drágábbak ezek a szolgáltatások" - nyilatkozta a HN-nek a Tatra mountain resorts ügyvezető igazgatója, Bohuš Hlavatý.

Az INESS intézet mukatársa, Radovan Ďurana úgy véli, hogy a szlovákiai turizmusnak sokat segítene a jópár érvényben lévő - de értelmetlen - szabály eltörlése. A pénzügyi elemzők szerint az adócsökkentésnek árszabályozó hatása volna, melynek következtében a szlovák idegenforgalom versenyképesebbé válna.

Arról egyelőre nem esett szó, hogyan akarják a szakemberek elérni, hogy az adócsökkentést követően a töbletet az árak csökkentésére, és ne a profit növelésére használják fel a turizmus területén tevékenykedő szolgáltatók.

Paraméter, 28.2.2017

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards