Szabadságok utáni árrobbanás (Új Szó)

Vysoké ceny sú výsledkom expanzívnej monetárnej politiky najväčších svetových centrálnych bánk, ktoré sa snažia novými peniazmi stimulovať ekonomiku, povedal pre Új Szó dňa 2.8. 2011 Juraj Karpiš z INESS.

Szabadságok utáni árrobbanás (Új Szó)

„Az elkövetkező hónapokban az alapvető élelmiszerek esetében további drágulással kell számolnunk” – nyilatkozta lapunknak Ivan Klinec, a Szlovák Tudományos Akadémia közgazdásza. Szerinte a vakáció befejeztével még rohamosabb ütemben emelkednek majd az élelmiszerárak. Ezeket jelenleg éppen a gyengébb minőségű termékekkel szorítják vissza az eladók, akik tisztában vannak azzal, hogy napról napra gyengül a lakosság vásárlóereje, vagyis egyre kevesebb pénz jut élelmiszerek vásárlására. Az áremelkedés Klinec szerint is nagyobb arányú lesz a pénzügyminiszter által vártnál.

„Globális jelenségről van szó, és Szlovákia igencsak gyenge konkurenciaképességű ezen a területen. Az élelmiszerárak a szomszédos országokban is emelkednek, például Csehországban, valamint Ausztriában. Mivel országunk termelékenysége is a fejlettebb országok mögött kullog, az élelmiszerpiacon állandóan növekedni fog a külföldi termékek aránya” – véli Klinec, hozzáfűzve azt is, hogy Szlovákia máig elmarad a fejlett országok mögött, s olyan benyomást kelt, mint egy fejlődő ország, amely képtelen felvenni a versenyt a külföldi termékekkel. „Ezért szállítunk jelentős mennyiségű nyersanyagot a külföldi gyártóknak” – vallja az akadémia munkatársa.

Eva Sadovská, a Postabank elemzője úgy véli, hogy az elkövetkezendő hónapokban már nem lesz olyan jelentős mértékű az áremelkedés, mint az év elején. Véleménye szerint mindenképpen jó hírként könyvelendő el, hogy a mezőgazdasági termelők gazdagabb termést várnak a tavalyinál, bár az élelmiszerárakat elsősorban a világpiac alakulása határozza meg. „A búza 16 százalékkal drágább, mint tavaly ilyentájt volt, viszont az idei év elejétől 11 százalékkal lett olcsóbb a szóban forgó gabonaféle. Természetesen nem szabad megfeledkezni a kőolaj árának alakulásáról sem, hiszen az élelmiszereket elő kell állítani, és eljuttatni a vásárlókhoz” – sorolja Sadovská, hozzátéve: az első félévben a munkavállalók számára 3,4%-kal, a nyugdíjasoknak 3,9%-kal, az alacsony jövedelmű háztartásoknak pedig 4,1%-kal drágult a létfenntartás. „A következő két-három hónap folyamán lassul majd az áremelkedés üteme, mivel az eurózónában stagnálnak a pénzkészletek” – emelte ki lapunknak Juraj Karpiš, az INESS közgazdásza. Elmondása szerint a jelenlegi magas árakat a világ legnagyobb központi bankjainak terjeszkedő pénzügyi politikája váltotta ki, amelyek új pénzekkel ösztönzik, élénkítik a világgazdaságot.

 Béla Susla

Új Szó, 2.8.2011

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards