Market Finesse 1-6/2024

Po polročnej odmlke vám v schránkach pristáva nové číslo Market Finesse. Práce bolo neúrekom, niektoré aktivity (vrátane MF) sme museli na čas odstaviť na vedľajšiu koľaj, ale verím, že ste si prehľad o našej činnosti držali cez ďalšie naše pravidelné newslettre, či už je to Týždeň s INESS, Ekonomická olympiáda alebo Cena štátu.

Market Finesse 1-6/2024

Pri čítaní tohto čísla si určite všimnite zmeny, ktorými náš najstarší – už 18-ročný newsletter prechádza: hneď za týmto úvodníkom nasleduje zoznam najdôležitejších tém posledného obdobia, kde sme sa snažili rozčeriť vody verejného diskurzu prostredníctvom analýz, publikácií a odporúčaní pre verejné politiky. Tradičná rubrika Cena štátu zostáva, rovnako aj informácie o nových publikáciách a podujatiach, ktoré sme buď zorganizovali alebo na nich aktívne participovali. Redukujeme počty článkov, ktoré vám budeme prinášať. Píšeme ich veľa a mali sme potrebu podeliť sa s vami s čo najväčším počtom z nich, no Market Finesse tým za posledné roky narástol na pravidelnú publikáciu s rozsahom cca 30 strán. To sa na newsletter asi nepatrí :)

Toto číslo je ešte stále trochu rozsiahlejšie, dobieha prehľad najdôležitejších výstupov za posledného pol roka, preto s ním, prosím, ešte majte pri čítaní zhovievavosť. Ako uvidíte, spravili sme toho pre vaše peňaženky a slobody naozaj veľa.

Na konci apríla sme v spolupráci s prestížnymi európskymi think tankmi združenými v Epicenter Network zverejnili publikáciu Market Force: Revitalising the Single Market for the next 30 years. V štúdii hodnotíme stav a prínosy európskeho jednotného trhu ako aj výzvy, ktorým čelí a príležitosti na jeho zlepšenie. Pripravili sme aj jej dvojičku špecificky upravenú pre Slovensko, ktorú sme pokrstili na tradičnej konferencii Free Market Roadshow. Štúdia vyvolala v Európe ohlas, diskutovali sme o nej aj na zahraničných konferenciách. Začiatkom júla sa náš kolega a hlavný autor štúdie Radovan Ďurana zúčastnil na webinári organizovanom bruselským ECIPE spolu s bývalým talianskym premiérom a predkladateľom rozsiahlej správy o jednotnom európskom trhu publikovanej na stránkach Európskej komisie Enricom Lettom. Zúčastnila sa na ňom viac ako stovka policy makerov a expertov z celej Európy.

Rovnako na konci apríla sme ukončili ďalší úspešný – už siedmy ročník Ekonomickej olympiády. Zapojilo sa doň takmer 17-tisíc študentov (!). 11-tisíc stredoškolákov a 6-tisíc žiakov základných škôl. Neuveriteľné čísla. Od spustenia súťaže ňou prešlo viac ako 67-tisíc študentov. Víťazkou 7. ročníka EO pre SŠ sa stala prvýkrát v histórii súťaže žena: Kristína Bandurová z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave.

V októbri budeme organizovať tretí ročník Ekonomického Base Campu pre mladých šikovných ekonómov. Opäť sme pre vás pripravili zostavu skvelých lektorov a tešiť sa môžete na veľkú zahraničnú hviezdu – riaditeľa britského Adam Smith Institute Dr. Eamonna Butlera. Niektoré z jeho kníh vyšli aj v slovenčine. Ak ste ich ešte nečítali, letná sezóna je najlepší čas na vymazanie tohto deficitu!

Prajem vám pekné a podľa možnosti oddychové leto v prítomnosti vašich obľúbených ľudí a inšpiratívne čítanie,

Richard Ďurana

Market Finesse 1-6/2024 si môžete ako prečítať alebo stiahnuť ako PDF tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards