Nepodliehajte panike z nezdravých potravín. Problémom je nezdravá veda
"Nikdy som nevidel štíhleho človeka, ktorý by pil diétnu kolu," napísal Donald Trump na Twitteri v roku 2012. "Tieto veci jednoducho nefungujú," vysvetlil. "Vyvolávajú hlad."
Zdá sa, že Svetová zdravotnícka organizácia s ním teraz súhlasí. V máji 2023 vydala nové usmernenia, v ktorých sa uvádza, že používanie umelých sladidiel "neprináša žiadny dlhodobý prínos pri znižovaní telesného tuku u dospelých alebo detí". Varovala tiež, že dlhodobé používanie môže mať "potenciálne nežiadúce účinky".

To však neznamená, že cukor je opäť v ponuke. WHO sa vyjadrila tak, že dúfa, že ľudia jednoducho „znížia sladkosť v strave ako takej“, ale ak majú chuť na sladké, mali by si dať ovocie. Tak určite. Namiesto toho, aby sa verejnosť vzdala koláčov a sušienok, si z tohto najnovšieho obratu odnesie hlavne ponaučenie, že WHO nevie, čo robí, a treba ju ignorovať. Najprv tvrdila, že SARS-CoV-2 sa neprenáša vzduchom, potom, že áno. Povedala, že respirátory sú pre obyvateľstvo v prípade pandémie zbytočné, potom povedala, že sú nevyhnutné.
Nie je to ani rok, čo WHO zverejnila "informačný list o cukre", v ktorom vyzvala potravinársky a nápojový priemysel, aby "nahradil cukry necukornými sladidlami". Teraz tvrdí, že tieto sladidlá sú pre reguláciu hmotnosti nepoužiteľné a môžu byť nebezpečné.
Vlády na celom svete tlačia na potravinárske spoločnosti, aby vo svojich výrobkoch nahradili cukor umelými sladidlami. Daň z cukru v Spojenom kráľovstve bola špeciálne navrhnutá s cieľom povzbudiť výrobcov limonád, aby odstránili cukor a nahradili ho sladidlami. Detská obezita odvtedy dosiahla rekordné hodnoty. Teraz už vieme prečo.
No, skutočne vieme? WHO sa už toľkokrát mýlila, že nie je dôvod predpokladať, že tentoraz sa trafila. Takmer každé zdravotné tvrdenie v správe, ktorá sprevádzala oznámenie, sa uvádza s „nízkou istotou“ alebo „veľmi nízkou istotou“. Jej odporúčanie vyhýbať sa sladidlám je „založené na dôkazoch s nízkou celkovou istotou“. V istom zmysle to nie je chyba WHO. Nutričná epidemiológia je väčšinou odpadová (junk) veda, ktorá ponúka celý rad protichodných zistení, ktoré sú široko otvorené interpretáciám.
Na prvý pohľad by umelé sladidlá mali byť lepšou voľbou už len preto, že neobsahujú žiadne kalórie, ale existuje argument - ako uviedol pán Trump - že zvyšujú chuť do jedla a vedú k tomu, že ľudia jedia viac. Napriek všetkým peniazom, ktoré sa minuli na výskum verejného zdravia, sa ani jedna z týchto hypotéz komplexne nedokázala, ani nevyvrátila. Po desaťročiach práce sa zdá, že táto oblasť výskumu je stále v plienkach.
Na tom by až tak nezáležalo, keby sa verejná politika nezakladala na pohyblivých pieskoch šarlatánskej vedy. Ak sú najnovšie usmernenia WHO správne, dane na cukor, ktorých cieľom je povzbudiť výrobcov nápojov, aby nahradili cukor sladidlami, boli stratou času a možno aj smrteľnou chybou.
V posledných rokoch sa objavujú obavy z tukov, cukru, sacharidov, "ultra-spracovaných potravín" a teraz aj zo sladidiel. Zdá sa, že vedecké poznatky sa menia spolu s počasím. Parafrázujúc Donalda Trumpa, vyzývam na úplné zastavenie epidemiológie výživy, kým niekto nezistí, čo sa deje.
Christopher Snowdon
Originál textu bol uverejnený v Telegraph