Átláthatónak kell lennie a szociális vállalatok támogatásának (Hirek.sk)

 Portál Hirek.sk prebral 15.3.2017 článok od Sme o plánovanej štátnej podpore sociálnych podnikov, ku ktorej sa vyjadril  Radovan Ďurana

Átláthatónak kell lennie a szociális vállalatok támogatásának  (Hirek.sk)

 POZSONY. Az államnak elsősorban az átláthatóságra kellene figyelnie a szociális vállalatok létesítésére nyújtandó támogatások kapcsán – állítják azok a szakemberek, akik úgy vélik, hogy a szociális vállalatoknak akkor lenne jelentőségük, ha a jövőben valóban elegendő számú tartósan munkanélküli személyt alkalmaznak majd.
A munkaügyi tárca több mint 100 millió eurót akar a szociális cégek létesítésére költeni. A kormány a legkevésbé fejlett járások támogatásáról szóló törvény elfogadásának köszönhetően különítette el a szükséges anyagi forrásokat, s azokat majd uniós alapokból is támogatják.

A támogatás egyik formája a pénzeszközök állami beruházási holdingtársaságon át történő szétosztása, s további pénzeket különítettek el azokra a grantokra, amelyekre a vállalatok felhívások révén tehetnek szert.

Csupán egy a problémák közül

A Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) elemzője, Radovan Ďurana arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi források mindig csak a problémák egyike, amellyel a vállalkozók küszködnek.

"A sikeres vállalkozónak jó menedzsernek is kell lennie, rendelkeznie kell olyan speciális vállalkozói tervvel, amiben megbízik, valamint túlóráznia kell akár a hétvégeken is annak érdekében, hogy sikeres legyen. Az állam képes a források biztosítására, ám a jó ötletet és az ügyes menedzsert nem tudja biztosítani. Bár a területi közigazgatásban itt-ott megtalálhatók az ügyes menedzserek jó példái, de ez nem jelent szabályt, és sok városi vagy községi vállalat inkább a sikertelenség jeleit mutatja" - szögezi le Ďurana.

A szociális vállalatok esetében azonban további kockázatokat is lát. "A szociális vállalatok esetében az is valós veszély, hogy azok, például a fafeldolgozás esetében, az állami támogatásoknak köszönhetően kiszoríthatják a piacról a már létező vállalatokat. Ezért kérdéses a végső hatás" - állítja Ďurana.

A szociális vállalkozásról szóló törvényen már dolgozik a minisztérium. Az a jövő évtől válna hatályossá. A vállalatok létesítésének támogatásához szükséges anyagi eszközöket pedig már ez év első felében nyújtanák.

Függ az emberektől

A kormány célja főként olyan vállalatok támogatása, amelyek a tartósan munkanélküli személyeknek segítenek.

"A tartós munkanélküliség csökkentésének járhatóbb útja lenne, ha csökkentenék a munkahelyteremtés azon akadályait, amelyek a jelenlegi legiszlatíva ,,jóvoltából“ jöttek létre. Azok például a járulékterheket, a bonyolult adminisztratívát és a munkapiac megalapozatlan szabályozását érintik" - egészítette ki Ďurana.

A Foglalkoztatottsági Intézet (IZ) szerint a szociális válallatoknak teljesíteniük kellene az elvárásokat, ami azonban majd attól is függ, hogy hány személyt alkalmaznak.

Azoknak olyan vállalatoknak kellen lenniük, amelyeket bárki létrehozhat, csak az önkormányzat nem, azért, hogy a polgármester ne befolyásolhassa saját választóinak a jutalmazását - véli Michal Páleník, az IZ igazgatója. Az intézet hosszú távon inkluzív foglalkoztatással találna megoldást a munkanélküliség kérdésére.

"Javasoltuk, hogy miként kellene megoldani a szociális vállalatok ügyét, mert irreális dolog több tízezer szociális vállalat esetében ellenőrizni a kiadásokat. Mindenki inkluzív vállalatot hozhatna létre, miközben bizonyos feltételeket teljesítenie kellene" - magyarázta Páleník.

A javaslatuk szerint a vállalat alkalmazottainak háromnegyedét bizonyos célcsoportból, vagyis a tartósan munkanélküliek, a hajléktalanok vagy volt foglyok közül kellene kiválogatni.

Sme
Hirek.sk, 15.3.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards