Koalíciós ígéretverseny (Új Szó)

 Denník Új Szó publikoval 3.5.2017 článok o plánovaných vládnych zmenám na trhu práce vo vzťahu k cene práce s vyjadrením Róberta Chovanculiaka

Koalíciós ígéretverseny (Új Szó)

 Egymásnak ellentmondó szociális javaslatokat mutattak be a kormánypártok

Pozsony. Egymással ellentétes intézkedésekkel javítanák a lakosság helyzetét a kormánypártok: a Smer és az SNS elsősorban a munkaadókra terhelné a jövedelem növekedését, a Híd viszont inkább az állam bevételeit csökkentve hagyna több pénzt az emberek pénztárcájában. "Szociális csomag" várhatóan lesz, de a körvonalai még bizonytalanok.

A Smer és az SNS után tegnap a Híd is bemutatta javaslatait, amelyekkel a dolgozók bevételeit szeretné növelni. A két másik kormánypárttal ellentétben a Híd az állam bevételeit csökkentve növelné az adófizetők nettó jövedelmét. A Híd a jövedelem adómentes részének emelését javasolja, vagyis az adóalapot csökkentené. Jelenleg évi 3803 eurós bevételig nem kell adót fizetni, a párt ezt az összeget emelné nagyobb mértékben. "A minimálbér jelenleg havi 435 euró, ebből az alkalmazott 160 euró adót fizet évente. Javaslatunk szerint az adómentes rész 4650 euróra emelkedne, ami az éves nettó fizetés 160 eurós emelkedését eredményezné" – tájékoztatott Bugár Béla Híd-elnök. Ez az intézkedés érintené az összes munkavállalót, az alkalmazottak mellett az egyéni vállalkozókat is, a nettó bér emelkedése pedig nem a munkaadókat, hanem az államot terhelné. A Smer és az SNS eddigi javaslatai elsősorban a munkaadók kiadásait növelnék. A Smer a minimálbér gyorsabb emelését, az éjszakai műszakban, a hétvégéken és az ünnepnapokon dolgozók bérkiegészítésének növelését javasolja. "Nálunk lesz a legmagasabb a minimálbér a V4-es országok közül, ezen dolgozunk" – jelentette ki Fico. Az SNS a kötelező 13. fizetés bevezetését javasolja, igaz, ezt járulék- és adómentesen fizethetnék a munkaadók. A koalíció még egyik párt javaslatáról sem egyeztetett. "A tárgyalások még csak most lesznek, minden javaslatról lehet tárgyalni, nem biztos, hogy a smeres javaslatokat fogja támogatni a koalíciós tanács" – fejtette ki lapunknak Bugár Béla. Azt nem tudta megmondani, hogy a koalíciós tanács e heti ülésén napirendre kerülneke a "csomagok". A vállalkozók és az elemzők szerint a Smer javaslatai túlságosan megterhelnék a munkaadókat, elsősorban a minimálbér emelését tartják károsnak. "Fico is arról beszélt, hogy a gazdaság jól teljesít, nőnek az állam bevételei, ennek ellenére elsősorban a magánszektor kiadásait növelné" – magyarázta Róbert Chovanculiak, az Iness gazdaságkutató intézet elemzője. A Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (PAS) azt kifogásolja, hogy a javaslatokról nem volt nyilvános vita. "A minimálbér tervezett emelése egyértelműen politikai döntés, amelyről nem volt egyeztetés" – mondta lapunknak Peter Kremský, a PAS ügyvezető igazgatója. Részletek a 3. oldalon.


LAJOS P. JÁNOS
Új Szó, 3.5.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards