500 eurós minimálbér? Nem aratott osztatlan sikert Fico május elsejei szociális csomagja (Korpek.sk)

Portál KÖRKÉP.SK  publikoval 2.5.2017 v článku postoj INESS na plánované zvyšovanie ceny práce (rast minimálnej mdzy, rast ceny nočnej práce, atď.) prostredníctvom zákona

500 eurós minimálbér? Nem aratott osztatlan sikert Fico május elsejei szociális csomagja  (Korpek.sk)

 Robert Fico kormányfő és pártja, a Smer Nyitrán ünnepelte május elsejét. A szervezők állítása szerint 10 ezer fő vett részt (a fényképek alapján elsősorban nyugdíjasok) az eseményen.

Fico bejelentette, hogy pártja és kormánya nagyszabású szociális csomag bevezetését tervezi. Egyúttal népszerűségi versenyre kelt a két héttel ezelőtti, sajtóhírek szerint tíz ezer főt megmozgató diáktüntetéssel, és facebook-oldalán felhívta a figyelmet, hogy az ő rendezvényén is 10 ezer ember vett részt.

A bérekre és életszínvonalra vonatkozó terveivel azonban nem aratott osztatlan sikert.

Ígérni tudni kell

A kormányfőnek a Hospodárske noviny internetes kiadásában megjelent írása szerint a kormány 2018-ra 500 euróra emelné a minimálbér összegét. Az éjjeli műszakra vonatkozó fizetéseket törvényileg emelnék az alapórabér duplájára. Ficoék javaslata szerint az alkalmazottak, akik bizonyos távolságtól messzebbről utaznak munkahelyükre, fizetéskiegészítésre lesznek jogosultak (ez bizonyos formában ma is működik).

A Körképen levő cikkek szabadon hozzáférhetők, ugyanakkor elkészítésük anyagi forrást igényel. Támogatóinknak köszönhetően még több minőségi tartalmat tudunk gyártani.

Kérjük, támogasson Ön is bennünket. Köszönjük.

Támogatom a Körképet!Tovább olvasom

Mindezzel együtt a kormányfő és a Smer azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig (tehát a következő választási évre) az életszínvonal az uniós átlag 85 százalékára emelkedjen.

A kormányfő a tervezett intézkedéseket Szlovákia eddigi történetének legalacsonyabb költségvetési hiányával és a szlovák gazdaság kiváló teljesítőképességével indokolja. Az államháztartási hiány mértéke a GDP 1,7 százaléka, de miközben tavaly az államkasszába a vártnál jóval több pénz folyt be, a koalíció a mindenkori kormányzat felelőtlen költekezéseit akadályozó adósságplafon eltörlését fontolgatja.

Sulík: A javaslat hatástalan lesz

Richard Sulík (SaS) ellenzéki politikus szerint a Smer javaslatai együttesen "katasztrófát jelentenek" a szlovákiai gazdaságra.

"A szocialista javaslatcsomag hatástalan, mint ahogy hiba a munkáltatók terhelése is. Rendszerszintű megoldásokra és megfontoltságra van szükség. (…)Az egészet hagyni kell úgy ahogy van, amire igazán szükség van, az a vállalkozói környezet javítása. Ezt követően a bérek is emelkedni fognak. Törvényszerűen!"

magyarázta Sulík. Hasonlóan vélekednek Miroslav Beblavý frakción kívüli ellenzéki képviselő és társai, akik szintén kritizálták a kormányfő terveit:

"A kormány semmilyen rendszerszintű megoldást nem kínál a magas járulék- és adóterhek mérséklésére. Arra használja a munkaerőpiacon kialakult helyzetet, hogy a dolgozók helyzetét javítsák a munkáltatók költségére. (…)"

Minden szentnek maga felé…

Az INESS gazdaságkutató intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy Fico a tervezett intézkedések költségeit nem az államra, hanem a munkáltatókra terhelné, miközben az államkasszába rekordmennyiségű bevétel érkezik.

A Smer – SNS – Most-Híd koalíció kormányprogramjából kimaradt a vállalakozói környezet javítása, pedig mind az SNS, mind a vegyespárt választási programja tartalmazott erre vonatkozó ígéreteket. A jelenlegi adó- és járulékkulcs meghagyása azonban a megemelt minimálbér és az éjjeli műszak után elfizetendő összegekkel elsősorban az államkassza bevételeit növelik. Ráadásul nagyobb minimálbérből az alkalmazottak is nagyobb járulékokat fizetnek a közösbe – miközben nem született áttörés az oktatásügy, az egészségügy és a korrupció kérdésében.

A munkáltatók a bejelentés után arra panaszkodtak, hogy a kormányzat túlságosan beavatkozik a bérezési politikába. A szakszervezetek pedig, bár egyetértenek az új javaslatokkal, rögtön hozzáteszik, hogy Ficoék ezt már rég megléphették volna.

Álláshelyeket kockáztatnak

A minimálbér nagysága Szlovákiában jelenleg bruttó 435 euró, ami elmarad a nyugat-európai országok minimálbérétől. Ugyanakkor az is tény, hogy Szlovákiában (az OECD országok közül) az egyik legnagyobb a fizetéseket terhelő adó és járulékmérték nagysága (41,5 százalék).

A minimálbér tavaly januári emelése után a Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet egyik elemzése azzal foglalkozott, hogy a minimálbér 5 százalékos növekedésével 1000-2700 ember állása kerülhet veszélybe a munkáltatók terheinek növekedése miatt, ráadásul ez a legveszélyeztetettebb korosztályt, a 24 évnél fiatalabbak csoportját érintheti elsősorban.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Kapcsolódó cikkek:

Ennyibe kerül egy munkanélküli az államnak. Nőtt a felvidéki állástalanok száma

Kimerült az autópályákra szánt keret. Fico és Bugár kitolnák az adósságplafont

Kažimír: Soha nem volt még ilyen alacsony a szlovák államháztartási hiány

Futbalista Sulley Muntari (druhý sprava) z Pescary dostáva žltú kartu od rozhodcu Daniela Minelliho počas zápasu 34. kola talianskej Serie A proti Cagliari 30. apríla 2017 v Cagliari. Foto - TASR

KÖRKÉP
KÖRKÉP, 2.5.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards