Szakértők Fico újabb szociális csomagjáról: korai még az öröm (Hirek.sk)

Portál Hirek.sk zverejnili 3.5.2017 článok o plánovanom zvyšovaní ceny práce zo strany vlády, ktorého negatívne dopady vysvetlil Róbert Chovanculiak

Szakértők Fico újabb szociális csomagjáról: korai még az öröm  (Hirek.sk)

 POZSONY. Robert Fico miniszterelnök május elsején mutatta be kabinetje újabb szociális csomagját. Szakértők szerint bár egyes javaslatok előnyösek, de vannak kevésbé hatékonyak és olyanok is, amelyek negatívan hathatnak a vállalkozói közegre.
A javasolt intézkedések között a minimálbér 500 euró fölé való emelése, a külföldi dolgozók alkalmazása kapcsán a szociális dömping tilalma és az apáknak járó gyermekgondozási szabadság szerepel. A kormány ezen kívül növelné az éjszakai, hétvégi és ünnepnapokon végzett munkáért fizetendő bérpótlékot, illetve anyagi hozzájárulással akarja támogatni az emberek munka után történő költözését.

Negatívum a vállalkozói közeg számára

,,Mindez biztosan negatívan érinti majd a vállalkozói közeget" - állítja Kamil Boros közgazdász. ,,Másrészt azonban el kell mondani, hogy Szlovákia több relatív bérstatisztikában uniós viszonylatban az utolsó helyeken kullog" - tette hozzá. Mint rámutatott, ezek az intézkedések legfeljebb az uniós átlaghoz közelíthetik Szlovákiát, de azokhoz az országokhoz nem, amelyek a bér és a termelékenység arányát tekintve a legkevésbé versenyképesek.

Robert Chovanculiak, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) munkatársa Fico az ország jó gazdasági helyzetéről szóló kijelentései után arra számított, hogy a kormányfő javaslatot tesz arra, miként csökkenti az OECD-tagországokon belül az egyik legnagyobb járulék- és adómegterhelést.

Chovanculiak úgy véli, Fico a munkáltatók költségeinek rovására akar segíteni az embereken. ,,Ez egy felelőtlen megoldás, amely a gazdaság esetleges jövendő lassítása által jelentős problémákhoz vezethet" - fűzte hozzá.

Népszerű, ám nem hatékony intézkedés

A két szakértő a minimálbér tervezett emelése kapcsán is nyilatkozott. Boros azt gondolja, hogy az uniós tagországok többségével összevetve van tér a minimálbér átlagbértől gyorsabb ütemben történő emelésére, de az előnyökön kívül a hátrányokat is figyelembe kell venni. ,,A magasabb minimálbér a piacról kiszoríthatja a minimális árréssel gazdálkodó társaságokat, ha azok valamilyen okból nem lesznek képesek átvetíteni a magasabb bérköltségeiket a nagyobb árakba, s így az alkalmazottaik elveszíthetik munkájukat" - magyarázta az elemző.

Chovanculiak is úgy véli, a minimálbér emelése ugyan népszerű, ám nem hatékony intézkedés a bérek emelésére. ,,Ezáltal valamennyi ágazatban, Szlovákia egész területén, minden vállalkozó esetében egyformán emelkednek majd a bérek. Azonban nem mindegyik vállalkozó egyformán sikeres" - jegyezte meg. Hozzátette: az intézkedésre elsősorban a keleten élő és olyan ágazatokban dolgozó emberek fizetnek majd rá, akik esetében nem beszélhetünk túl magas jövedelemről - konkrétan például a szállodákról, vendéglőkről, egyszerű építkezési munkálatokról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az oktatásügyről van szó.

A műszakpótlékról nem a kormánynak kellene döntenie

Boros a hétvégi és ünnepnapokon végzendő munkáért fizetendő pótlékot a béremelés adminisztratív eszközének tartja. ,,Jelenleg kevésbé érintenek bennünket az adminisztratív jellegű áremelés hagyományos mellékhatásai, ez azonban nem jelenti azt, hogy azokkal szemben immunisak is vagyunk" - hangsúlyozta. Hozzátette: egyes cégek növekvő költségeiket az árakba vetíthetik át, esetleg hétvégenként zárva tartanak majd.

Chovanculiak azt gondolja, hogy a pótlékról az alkalmazottaknak a munkáltatókkal kellene tárgyalniuk. ,,Elsősorban most, amikor a kormány beavatkozása nélküli is rekordütemben nőnek a bérek. A csökkenő munkanélküliséggel együtt pedig nő a munkáltatók arra vonatkozó hajlandósága is, hogy az olyan speciális szolgáltatásokat, mint az éjszakai munkavégzés, az eddiginél jobban megfizessék" - magyarázta a közgazdász.

Topky.sk
Hirek.sk, 3.5.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards