Hostina sa blíži ku koncu - Plytvanie štátu rok 2008

Prepad príjmov verejnej správy vytvára napätie vo verejných financiách, ktoré by malo byť sprevádzané okamžitým zavádzaním radikálnych úsporných opatrení a obmedzovaním neprioritných výdavkov. Euro, ktoré dnes minieme, totiž zajtra neušetríme. Ani zadlženie štátu, ktoré je v európskom porovnaní relatívne nízke, by nemalo viesť k ľahkovážnemu prístupu k vysokým deficitom. Ak si totiž nízke zadlženie dokážeme udržať, dokážeme si na rozdiel od zadlžených krajín v budúcnosti udržať aj nízke dane, čím vytvoríme základ pre rýchlejší hospodársky rast na Slovensku. INESS realizoval projekt v roku 2008.

Hostina sa blíži ku koncu - Plytvanie štátu rok 2008

Napriek tomu, že vláda viackrát verbálne prejavila odhodlanie šetriť, konkrétne kroky zatiaľ chýbajú a doterajšie aktivity majú opačný charakter. Cargo, štátne Lesy SR alebo aj štátne zdravotnícke zariadenia získali alebo v najbližšom období získajú od štátu obrovské množstvo finančných prostriedkov bez dostatočného preskúmania efektivity takéhoto využitia verejných zdrojov. Peniaze daňových poplatníkov sa strácajú aj v netransparentnom verejnom obstarávaní, s ktorým má vláda chronický problém. Mediálne najznámejšie kauzy ako upratovanie na ministerstve obrany za miliardu, „nástenkový tender“, elektronické mýto, ktoré vyhral subjekt s najvyššou cenou alebo predaj povoleniek na emisie CO2 sú pravdepodobne iba špičkou ľadovca. Vláda s riešením týchto podozrení otáľa, a ku konkrétnej akcii ju vie dohnať iba hrozba obmedzenia spolufinancovania zo strany Európskej únie.

Pre ilustráciu existujúcich rezerv v šetrení s verejnými zdrojmi inštitút INESS opätovne prichádza s výsledkami monitoringu medializovaných správ, ktoré dokumentujú plytvanie verejnými financiami v rámci projektu Plytvanie štátu. Vyhodnotenie správ, ktoré sa objavili v tlačených médiách za rok 2008 a prvý štvrťrok roku 2009 odhalilo plytvanie s verejnými financiami vo výške 265 mil. € (8 mld. Sk). Pre porovnanie, je to takmer  5 krát viac, ako vláda minula na šrotovnom alebo približne toľko, koľko Sociálna poisťovňa vyberie za rok na odvodoch na poistenie v nezamestnanosti.

Zdroj: Správa o dopadoch finančnej a hospodárskej krízy na ekonomiku SR a kvantifikácia fiškálneho impulzu, materiál MF SR, www.plytvaniestatu.sk,  INESS

Klientelizmu sa v posledných rokoch darilo. Svedčí o tom aj vysoká fluktuácia ministrov v súčasnej vláde(pre podozrenia z klientelizmu alebo korupcie v rezorte vládu za necelé tri roky už opustilo šesť ministrov) ale aj vysoké číslo v ďalšej kategórii, ktorú projekt Plytvanie štátu sleduje – klientelizmus. V rámci monitoringu sme zachytili v médiách v roku 2008 a prvom štvrťroku 2009 správy dokumentujúce podozrenia z klientelizmu v súhrnnej výške 98 mil. € (3 mld. Sk).

Napriek tomu, že novinárov súčasná vláda nemá príliš v láske (Fico: Novinári sú obyčajné hlúpe hyeny, Fico: Novinári klamú a nemajú vzdelanie, Fico: Novinári sú idioti), ich práca slovenským občanom doslova šetrí peniaze. Vďaka spoločenskému tlaku, ktorý vyvolali ich príspevky vláda a ministerstvá rušia tendre či dokonca už uzatvorené zmluvy, ktoré sú nevýhodné pre slovenského daňového poplatníka. Za rok 2008 tak médiá zabránili klientelizmu alebo plytvaniu v celkovom objeme 161 mil. € (4,8 mld. Sk).

To, že ani celosvetová hospodárska kríza neviedla politikov k skromnosti, ilustrujú aj nákupy motorových vozidiel. Počas roka 2008 a začiatkom roku 2009 priniesli monitorované médiá viaceré správy o nákupoch áut politikmi a zástupcami regionálnych samospráv. Ak by sa politici uskromnili, a v týchto prípadoch by namiesto luxusných áut kúpili lacnejšie autá „iba“ za jeden milión korún, ušetrili by nám za toto obdobie takmer 77 miliónov korún (2,54 mil. Eur).

Projekt Plytvanie štátu eviduje prípady, v ktorých médiá dokumentujú neefektívne nakladanie s verejnými zdrojmi zo strany predstaviteľov verejnej správy. Monitorované sú hlavné slovenské denníky a časopisy.

Podľa aktuálneho  štátneho rozpočtu je cena  štátu na jedného občana 4 685 Eur (141 tis. Sk). Denne teda každý z nás prispeje na chod štátu priemerne sumou 13 Eur (387 Sk). Výdavky verejnej správy narástli aj v tomto roku, a to o takmer 12 %, čo predstavuje v období nízkej inflácie významný nárast. Verejná sféra teda expanduje na úkor súkromných subjektov, a to navyše v čase hospodárskej recesie a klesajúcich daňových príjmov. Vláda by preto mala pristúpiť k škrtaniu vo výdavkoch, a to najmä v troch oblastiach: efektívnejším verejným obstarávaním, úsporami v nákladoch na mzdy vo verejnej správe, a adresným a efektívnym poskytovaním dotácií a dávok.

Bratislava, 11.5.2009

INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards