A sztrájk csak korlátozta a gyártást (Ujszo.com)

Ujszo.com publikovalo 20.6.2017 článok venovaný štrajku zamestnancov Volkswagenu za vyššie mzdy s komentárom Martina Vlachynského.

A sztrájk csak korlátozta a gyártást  (Ujszo.com)

Pozsony | 

Mivel nem sikerült megegyezni a béremelésről, reggel hat órakor sztrájkolni kezdtek a pozsonyi Volkswagen munkásai. A keddi két műszak során becslések szerint ötezren csatlakoztak a tiltakozáshoz, a gyárnak összesen 12 300 alkalmazottja van. 

SITA-felvétel

A tüntetés miatt teljesen le kellett állítani a luxuskategóriába tartozó SUV modellek gyártását, viszont az úgynevezett New Small Family csoportba tartozó kisautókat, mint például a Škoda Citigo, a Volkswagen up! vagy a Seat Mii modelleket korlátozott darabszámban kedden is gyártották.

"A Volkswagen Slovakia alkalmazottaiként 25 éven át mindig eleget tettünk a konszern követeléseinek. Most a sikerből is teljes mértékben részesedni akarunk" – mondta Zoroslav Smolinský szakszervezeti vezető. A tüntetők 16 százalékos béremelést követelnek, a gyár megismételte, hogy legfeljebb 8,9 százalékra hajlandó rábólintani. "A konszern németországi gyárában az alapfizetések kétezer eurónál kezdődnek, én meg 800-at kapok három ledolgozott év után. Ez igazságtalanság, emeljék fel a béreket a németországi szintre. Mi ugyanazt, ugyanolyan minőséggel termeljük, jóval kevesebb pénzért" – mondta lapunknak az egyik tüntető.

A Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP), amely elsősorban a szlovákiai autógyárak érdekeit képviseli, élesen bírálta a sztrájkolókat. "Irracionális követeléseik vannak. A sztrájk óriási problémák kezdetét jelentheti" – mondta Juraj Sinay, a ZAP vezetője. Meggyőződése, hogy ha elhúzódik a sztrájk, az a későbbi szlovákiai beruházásokat, fejlesztéseket is veszélyeztetheti a többi itteni autógyár részéről.

Könnyed nyári fesztivál hangulatára emlékezetett a Volkswagen alkalmazottjainak keddi sztrájkja, amelybe a 12 300 alkalmazott több mint negyede bekapcsolódott. A tüntetés minimum e hét végéig fog tartani.

SITA-felvétel

Reggel hat órakor kezdődött kedden az első sztrájk a Volkswagen pozsonyi gyárának történetében. A délelőtti műszakból nem egész háromezer ember csatlakozott hozzá, a délutániból további körülbelül kétezer. A nagy hőség miatt a tiltakozók egy része ugyan hazament, a pozsonyi gyár előtt ennek ellenére több ezres tömeg maradt. Sátrakat állítottak, sört és ásványvizet ittak. A tüntetés érdekessége, hogy mivel a szakszervezet nem tudott elég ivóvizet és wc-t biztosítani, erről a Volkswagen gondoskodott, tehát az autógyártó az ellene tüntető alkalmazottaknak biztosította az ivóvizet és a hordozható illemhelyiségeket.

A tüntetők nagyrészt műszakonként váltakoznak, ám az alkalmazottak egy része sátrakban kész napokon át a gyár parkolóján maradni.

Változatlan követelések

A szakszervezet képviselői egy teherautóról egyórás intervallumokban mondtak beszédet; nagyrészt egész nap ugyanazt ismételték: 16 százalékos fizetésemelést követelnek, mert igazságtalannak tartják, hogy a konszern németországi gyárában a kezdőbérek 2000 eurón kezdődnek, míg Pozsonyban a 800-at sem érik el. Azt akarják, hogy a bérkülönbség a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen. Zoroslav Smolinsky, a szakszervezetek vezetője állítja, minimum a hét végéig kitartanak.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője szerint a szlovák és német béreket nem lehet összehasonlítani. "Elsősorban azért, mert a német munkapiacon teljesen más a konkurencia, mint a szlovákon" – közölte az elemző.

A Volkswagen igazgatótanácsának elnöke, Ralf Sacht megismételte, hogy a 8,9 százalékos béremelésnél többe nem egyezhetnek bele. "Már ezzel is nagyon a határon mozgunk. Most a szakszervezeteken a sor, várjuk részükről a további konstruktív lépéseket" – válaszolta Sacht arra a kérdésre, hajlandó-e még a Vokswagen engedni. Megjegyezte, a sztrájkot korlátlan időre hirdették ki s a gyár erre a felkészült. "Nem tudom megmondani, milyen következményei lesznek a gyártás korlátozásának. Megismételném, hogy felkészültünk. Nem fogok pontos számokat mondani, ám azoknak az alkalmazottaknak köszönhetően, akik ma munkába álltak, képesek voltunk gyártani, természetesen nem mindent" – mondta Sacht. Állítása szerint a visegrádi országok közül is a Volkswagen tartozik a legmagasabb béreket fizető társaságok közé, ugyanolyan béreket kínálnak alkalmazottaiknak, mint Spanyolországban vagy Portugáliában.

SITA-felvétel

Politikusok is ellenzik

Robert Fico kormányfő kijelentette, bízik benne, hogy a szakszervezeteknek mielőbb sikerül egyezséget kötniük a Volkswagennel. Ján Richter szociálisügyi miniszter nem gondolja, hogy a sztrájk miatt a Volkswagen kilátásba helyezné kivonulását Szlovákiából. "A pozsonyi gyár éveken át elnyerte a konszern legjobb gyárának járó elismerést. Ilyen gazdasági eredmények nem adnak okot a tevékenység befejezésére, épp ellenkezőleg arra buzdítanak, hogy sikerüljön egyezségre jutni. Nem szabad megfeledkezni arról sem, milyen hatalmas beruházásokat bonyolított le a társaság az elmúlt időszakban" – közölte Richter.

Korlátozott gyártás

Mivel a tüntetéshez a Volkswagen alkalmazottjainak még a fele sem csatlakozott, a gyártást nem kellett teljesen leállítani. A Volkswagen up! vagy a Škoda Citygo modelleket korlátozott mennyiségben kedden is gyártották, az SUV modellek gyártását viszont teljesen le kellett állítani.

A Volkswagen pozsonyi telephelye just-in-time rendszerben működik, ami annyit jelent, hogy a beszállítók az egyes alkatrészeket szó szerint pár perccel azelőtt hozzák meg, hogy azokat beszerelik a gépkocsikba. A raktárakban ugyanis nincs elég hely a több ezer autóhoz szükséges alkatrészek tárolására. "Mindez a logisztikát bebiztosító személyeknek okoz majd komoly fejfájást. Az alkatrészeket nem lesz hova szállítani, s ezt nemcsak az autógyártónak, hanem a beszállító cégeknek is veszteséget okoz" – mondta Juraj Sinay, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) vezetője.

Demecs Péter, Ujszo.com, 20.6.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards