V Doing Business je Slovensko horšie než priemer EÚ

Klesáme na rebríčku v jednoduchosti podnikania.

 V Doing Business je Slovensko horšie než priemer EÚ

SLOVENSKO Hoci si v rebríčku jednoduchosti podnikania Doing Business Slovensko bodovo len mierne pohoršilo, o štvrť bodu, prepadlo sa o šesť miest. Podmienky pre podnikateľov sa výrazne nezhoršili, akurát v iných krajinách prebiehali výraznejšie reformy než na Slovensku. Keďže si Slovensko výraznejšie nepohoršilo v bodovaní, ,,dôvodom poklesu v rebríčku je neexistencia reformných zmien v podnikateľskom prostredí. Zlepšenie môžu priniesť pripravované zmeny v rýchlosti zápisu do obchodného registra a tiež rozšírenie funkcionality jednotného kontaktného miesta," píše Jakub Zeman z inštitútu INESS. Z východoeurópskych krajín EÚ sa za Slovenskom ešte umiestnili Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Chorvátsko. Posledné tri však vstupovali do Únie neskôr než Slovensko. Aj z hľadiska celoúniového priemeru je Slovensko v tej horšej polovici rebríčka. Ťažkosti majú podnikatelia hlavne so samotným začatím podnikania, zhoršila sa aj možnosť získať úver, naopak sa zjednodušovalo získavanie stavebných povolení. To ale i tak zostáva komplikované a zo všetkých hodnotených kritérií je to pre slovenských podnikateľov najväčší problém. Zmeniť to má pripravovaný zákon.
Trend.sk, jz

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards