Sto dní vlády: čistky, nominácie a boj o život

Martin Vlachynský sa pre Hospodárske noviny vyjadril ku krokom vlády. 26. 06. 2020.

Sto dní vlády: čistky, nominácie a boj o život

Kým pri riešení zdravotných dosahov pandémie patrilo Slovensko ku krajinám stojacim na špičke rebríčka, pri záchrane a pomoci ťažko skúšanej ekonomiky sme až takí úspešní neboli. Situácii nepomohlo ani to, že pri preberaní moci už na vládu čakalo viacero časovaných bômb. A pandémia spôsobila, že boli odpálené o čosi skôr. „Nereálny rozpočet, diera v dôchodkovom systéme, zaspaté reformy v školstve a zdravotníctve, katastrofálny stav ciest, mostov a ďalšej infraštruktúry, a tak by sa dalo dlho pokračovať,“ menuje analytik INESS Martin Vlachynský nahromadené problémy.

Na druhej strane nejednotnosť a nerozhodné lavírovanie novej štvorkoalície v mnohých ekonomických otázkach, ako 13. dôchodok, chystaný rast minimálnej mzdy či rekreačné poukazy, našej ekonomike do karát taktiež príliš nenahrávajú. Ako pozitívum však možno podľa Vlachynského vnímať aspoň otvorenejší prístup k podnikateľskému prostrediu. „Minulej vláde trvalo niekoľko rokov, kým dala dokopy tri balíky podnikateľských opatrení. Tento kabinet vypustil prvý veľký balík po sto dňoch,“ hovorí analytik na margo čerstvého „kilečka“. V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie sme si však podľa jeho slov pri ratovaní ekonomiky nepočínali až tak zle. „Vláda naskočila na vlnu riešenia problémov pomocou zaplavenia ekonomiky peniazmi na dlh. Odvahu priznať si straty a zhltnúť horkú pilulku však v EÚ nenašiel nikto,“ dodáva.

Celý článok si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards