Môže vlk naozaj za problémy farmárov? Prvého ulovili tam, kde ani nechovajú ovce či kozy

Aktuality uverejnili článok s vyjadreniami Moniky Budzák k potravinovej sebestačnosti. 12. 11. 2020.

Môže vlk naozaj za problémy farmárov? Prvého ulovili tam, kde ani nechovajú ovce či kozy

O prežití farmárov a družstiev, ktoré domáce potraviny produkujú, podľa analytičky Moniky Budzák z inšitútu INESS rozhoduje niečo iné.

Pojem potravinová sebestačnosť podľa nej figuruje už niekoľko rokov ako riešenie pre všetky problémy v pôdohospodárstve, no je to príliš vágny cieľ a často sú s ním spojené populistické a neefektívne riešenia.

„Slabšia produktivita slovenskej poľnohospodárskej produkcie je problém, ktorý možno vyriešiť len konkrétnymi a ambicióznymi reformami, napríklad v pozemkovom vlastníctve a dotačnom systéme. Na jar bol pre výpadok dopytu z Talianska prebytok jahňaciny na slovenskom trhu. Skôr ako vlk rozhoduje o prežití fariem dopyt po ich výrobkoch na domácom a zahraničnom trhu. Hoci sa tieto pojmy zvyknú stotožňovať, potravinová sebestačnosť nie je to isté ako potravinová bezpečnosť,“ uzavrela Monika Budzák.

Čo by pomohlo poľnohospodárom

Inštitút INESS v týchto dňoch vydal štúdiu s názvom Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje viac ako len „sebestačnosť“, v ktorej konštatuje, že slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo nepotrebuje vyššiu sebestačnosť.

V závere publikácie analytici uvádzajú, že príklady z iných krajín nám ukazujú, že spoľahlivá dodávka zdravých potravín od produktívnych a konkurencieschopných domácich fariem je výsledkom investícií a inovácií. Moderné poľnohospodárstvo sa podľa nich podobá viac na automobilku so sofistikovanými strojmi, inžiniermi a skladovacími halami ako na zastarané družstvo, ktoré bolo poslednou nádejou pre nízkokvalifikované pracovné sily.

Celý článok si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards