Ako sa streliť do nohy a bolesť nechať pocítiť iných

Príklad Kalifornie ukazuje, aká nezmyselná dokáže regulácia byť

Koronavírus nezasiahol len našu imunitu a zdravotníctvo, ale aj našu prácu a ekonomiku. Nikde to nebolo také zreteľné ako v USA, kde prišli o prácu desiatky miliónov ľudí. Čo sa nimi stalo? Časť si našla iné zamestnanie, časť osekala výdavky a ostala žiť z úspor, časť prežíva z dávok. Ale sú aj ľudia, ktorým nestačili dávky, nemali úspory a nenašli si zamestnanie. Aká možnosť ostala pre nich?

Ako sa streliť do nohy a bolesť nechať pocítiť iných

Dve slová: zdieľaná ekonomika. Všetky možné „fušky“ cez platformy predstavujú posledné záchranné koleso pre milióny ľudí. Môžu si vďaka tomu flexibilne, rýchlo a jednoducho privyrobiť. Potrebujú len odhodlanie, auto, motorku alebo bicykel. A môžu voziť ľudí, jedlo, balíčky alebo celé nákupy.

Jasné, možno to nie je najlepšia práca pod slnkom, ale každú prácu treba porovnávať s druhou najlepšou alternatívou. A tá nie je pre mnohých príliš ružová.

Tento typ práce na platformách sa v USA vykonáva cez inštitút tzv. nezávislých kontraktorov – niečo ako slovenská zjednodušená živnosť. A práve to je tŕňom v oku pre určitých ľudí. Možno ich poznáte - chcú vám pomôcť, aj keď o to nestojíte a pomôžu vám, aj keby vás to malo zmrzačiť. Sú to politici.  

Štyri kroky ako si streliť do vlastnej nohy a bolesť nechať pocítiť iných:

1. krok: Pomáhať zakazovaním

Politici v Kalifornii dostali nápad: nechajú odborárov pomôcť ľudom pracujúcim na platformách zdieľanej ekonomiky. A tých nenapadlo nič lepšie ako spraviť zo všetkých nezávislých kontraktorov kmeňových zamestnancov platforiem. Minulý rok napísali a schválili zákon s názvom „AB5“.

Kalifornskí politici a odborári nevedia ani zákaz spraviť poriadne. Zákon napísali tak nešikovne, že živnosť okrem pracovníkom platforiem (ktorých mala táto úprava „chrániť“) zakázali aj mnohým freelancerom a slobodným povolaniam v Kalifornii, ktorí nemajú nič spoločné s platformami.

2.  krok: Pomáhať udeľovaním výnimiek zo zákazu

Boj proti platformám zdieľanej ekonomiky tak odrazu spôsobil existenčné problémy napríklad novinárom, fotografom, hudobníkom, grafikom a iným tvorcom obsahu v médiách. Tí dostali limity, koľko toho môžu vytvoriť do roka bez toho, aby sa stali zamestnancami. Hneď ako zákon nadobudol účinnosť, začali jeho tvorcovia sľubovať zmeny a dodatky.

Ďalšou zasiahnutou profesiou boli vodiči kamiónov, ktorí podali žalobu pre protiústavnosť regulácie a federálny sudca dočasne pozastavil platnosť zákona pre ich profesiu.

Menej šťastia mali spomínaní novinári, ktorým sudca nevyhovel a musia sa zmieriť s tým, že nemôžu do roka publikovať viac ako 35 článkov. Na to vydavateľ Vox Media ohlásil, že prerušuje spoluprácu s 200 novinármi v Kalifornii. A bývalý starosta San Francisca, Mayor Willie Brown, musel po 12 rokoch prestať s písaním stĺpčekov do novín San Francisco Chronicle. Keby totižto tento rok napísal ešte jeden článok, musel by sa stať zamestnancom novín.

Výsledkom týchto všetkých žalôb, protestov, hnevu a lobovania bola reforma zákona AB5, v rámci ktorej politici udelili dodatočných 55 výnimiek pre rôzne profesie. Dočkali sa napríklad roznášači novín, poisťováci, obchoďáci, architekti, odhadcovia nehnuteľností a tak ďalej. Do dnešného dňa je takto v zákone nadefinovaných viac ako 100 výnimiek.

3.  krok: Zakázaný zákaz pre zdieľanú ekonomiku

Spolu s voľbami amerického prezidenta sa v Kalifornii uskutočnila aj séria referend. Jedno s názvom Proposition 22 sa týkalo platnosti zákona „AB5“ pre pracovníkov na platformách zdieľanej ekonomiky. A výsledok prekvapil nejedného odborára. Kalifornčania si vybrali slobodu voľby. Kruh sa tak uzavrel. Ľudia odhlasovali zrušenie platnosti zákona na skupinu pracujúcich, kvôli ktorej ho odborári napísali.

Ostal tak v platnosti zákon plný výnimiek, ktorý znepríjemňuje život povolaniam, ktoré nemajú dostatočnú lobistickú a právnu silu, aby si vybojovali výnimku – napríklad spomínaní vodiči kamiónov a novinári, ktorí stále tŕpnu, čo s nimi bude.

4.  krok: Čo by malo nasledovať

Zrušiť celý zákon AB5 aj s jeho výnimkami. To by určite potešilo nejedného nezamestnaného, ktorý stratil prácu v prebiehajúcej koronakríze.  Ale to sa asi tak skoro nestane. Jeden z autorov zákona sa nechal počuť, že: „Legislatívu nezrušíme... Je to veľká reforma. Myslím si, že je dôležité počúvať každého, ale nie sme schopní vyriešiť problémy každého človeka... Ľudia sa prispôsobujú a budú sa prispôsobovať aj ďalej...“

EÚ a Biden

Dobré správy v tejto oblasti netreba čakať ani od nového šéfa Bieleho domu. Administratíva Joea Bidena uisťuje, že: „pracovníci v zdieľanej ekonomike dostanú právne benefity a zamestnaneckú ochranu, ktorú si zaslúžia“.

Ale pozor, zlé správy nechodia len spoza oceánu. Aj v EÚ sa musíme mať na pozore. V bruselských útrobách sa začína miesiť cesto na novú reguláciu a nie je ešte úplne jasné, ako to dopadne. V publikovanej štúdii Európskej komisie sa už úradníci zamýšľajú nad zamestnaneckým statusom, prístupom k informáciám a pracovnými podmienkami pracovníkom na platformách.  

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards