Ekonómovia: Ľudia by mali mať možnosť vybrať si, v akej forme dostanú stravné

Pravda uverejnila článok s vyjadreniami Radovana Ďuranu k zmene v pravidlách poskytovania stravného. 29. 12. 2020.

Ekonómovia: Ľudia by mali mať možnosť vybrať si, v akej forme dostanú stravné

Radovan Ďurana, analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS):

Forma a výška odmeny za prácu by mala byť vždy predmetom dohody zamestnanca a zamestnávateľa. Doteraz bola situácia taká, že tieto dva subjekty sa museli dohodnúť na tom, že časť výplaty dostane zamestnanec vo forme gastrolístkov. Ak ideme teraz túto povinnosť rušiť, mali by sme ako východziu možnosť určiť vyplatenie príspevku na stravovanie vo forme peňazí. A nechať až na následnú dohodu medzi zamestnávateľom a zamestnancom, či sa dobrovoľne vrátia ku gastrolístkom. Ak sa nedohodnú a napríklad zamestnanec bude požadovať gastrolístky, tak si ich bez problémov môže za svoju výplatu vo forme peňazí následne zakúpiť. Alebo môžu takúto službu predaja gastrolístkov ponúkať odborári, keďže sú veľkými zástancami gastrolístkov. Navrhovanú zmenu v gastrolistkoch preto považujem za kompromis.

Celý článok si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards