Plán obnovy v zdravotníctve

Analytik INESS Martin Vlachynský poskytol odpovede na otázky Zdravotníckych novín k pripomienkovému konaniu ohľadom Plánu obnovy. Tu vám prinášame ich plné znenie:

Plán obnovy v zdravotníctve

Bol správny krok, že MF/MZ nespolupracovalo pri tvorbe Plánu obnovy s jednotlivými hráčmi zo zdravotníctva?

MV: Keď sa "porciuje medveď", všetci chcú byť pri tom. A v štandardných demokraciách slušnosť káže, že by mali mať dovolené sa na mäsiara aspoň pozerať. No buďme realisti - šibeničné termíny, nejasné a meniace sa podmienky zo strany Európskej komisie, ťažká nálada v koalícii - ak by sa do toho procesu primiešali ešte desiatky zainteresovaných strán, asi by sa to nevypracovalo nikdy.

Chýba vám niečo v zdravotníckej časti?

MV: Chýbajú mi tam predovšetkým skutočné reformy. Dopadlo to tak, ako sme sa na začiatku obávali. Hlavnou "reformou" je sanovanie kapitálového dlhu v štátnych nemocniciach, ich vymaľovanie a obalenie polystyrénom. Je to vlastne také Európou podporené 6. oddlžovanie štátnych nemocníc. Keby to bolo aspoň tak, že štátne nemocnice dostanú z RRP štartovací kapitál a následne dostanú autonómiou, aby ukázali, čoho sú hodné. Ale to sotva, "optimalizácia siete" je v tomto kontexte už len prázdnou frázou. Obnova vozidiel a výstavba staníc ZZS takisto - akou reformou je pchať verejné peniaze do niečoho, čo ochotne robil súkromný sektor?

O čom svedči výsledok MPK - 2444 vznesených pripomienok, z toho 1375 je zásadných?

MV: Svedčí o tom, o čom píšem v bode 1. Že predstava "celospoločenskej diskusie" je síce pekná, ale v prípade miliardových balíkov jednoducho absolútne nereálna. Vzhľadom k časovej tiesni predpokladám, že 99% pripomienok cez MPK preletí rýchlosťou svetla. Základné noty plánu obnovy boli zverejnené už v dokumente Moderné Slovensko, ktorý si nie všetci všimli a dostatočne vzali na vedomie (otázne je, či by im to nejak pomohlo). Problémom verejnej diskusie o RRP je, že každý má vlastnú predstavu o prioritách. Preto v pripomienkach nájdeme všetky existujúce problémy každého sektora. Keby sa pripomienkujúce subjekty mali dohodnúť na rebríčku priorít, tak sa nedohodnú. Lenže balík má len 6 mld. eur a na konci dňa musí niekto určiť priority.

Zdravotnícke noviny, 31.3.2021

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards