Jedna nabíjačka vládne všetkým

Pred časom preletela médiami správa o tom, že EÚ donúti výrobcov elektroniky používať jednotnú koncovku pre nabíjačky, konkrétne USB typu C. Verejnosť takmer jednohlasne odfúkla „No konečne! Menej káblov v zásuvke!“

Jedna nabíjačka vládne všetkým

Bohužiaľ, pre mňa to bolo smutným potvrdeným nepekného smeru, ktorým sa uberá EÚ, a potvrdením verejnej ignorácie vplyvu trhov na inovácie. Prvým problémom je extrémny paternalizmus bruselských úradníkov. Rozdielne koncovky nabíjačiek sú neexistujúci problém. V realite už dávno prebehla značná konvergencia technologických riešení (väčšina zariadení má USB-C). A tí, pre ktorých životnú pohodu je dôležité mať jeden typ nabíjačky, si môžu celú domácnosť vyskladať zo zariadení, ktoré používajú jednotnú nabíjačku. Prípadne využiť niektoré z kvanta päťcentových trhových riešení v podobe rôznych multinabíjačiek, káblov, či redukcií.

Tento nápad nevznikol vďaka prameňu filantropie, ktorý by vyvieral rovno na Schumannovom námestí. Vznikol preto, že sme umožnili desaťtisícom úradníkov regulovať naše životy. Oni sa pochopiteľne chcú zapáčiť, a budiť dojem užitočnosti. A tak sa ako stádo kobyliek presúvajú z témy na tému. Len miesto zožrania listov naopak listy pridávajú – do zákonníkov.

Je to zbytočné a je to drahé. Ale je to aj škodlivé? Áno, pretože to zasahuje do krehkého ekosystému inovácií. V nich prebieha evolučný proces. Tisíce a milióny vynálezov, nápadov, zlepšovákov a mutácií existujúceho, sa každý deň vydá hľadať obživu na trh. Niektoré inovácie sa uchytia, ich línia zosilnie a stanú sa významnými. Väčšina skôr či neskôr zahynie. Hynú aj staré osvedčené produkty, aby urobili miesto novým.

Problém je, že nikto nevie kto, kedy, kde a ako. Práve svet elektroniky je plný príkladov. Od slávneho výroku „Nie je žiaden dôvod chcieť počítač doma“ istého inžiniera z MIT, sme sa dopracovali k súťaži medzi laptopmi a smartfónmi.

Áno, maľovať temnú budúcnosť inováciám vďaka regulácii nabíjačiek by bolo prestrelené. Nakoniec, EÚ je vo svete technológií už dlhšie vo svete druhoradým hráčom. Druhoradým aj vďaka tomu, že nemá zábrany pod infantilnými zámienkami (argument o zbytočnom odpade radšej ani neskúšajte) zregulovať každú drobnosť vo vzťahu medzi výrobcom a zákazníkom. No keď sa od nabíjačiek presunieme k tomu, ako sa EÚ (s podobne jalovými argumentami) chystá zásadným spôsobom zasiahnuť do fungovania svetových digitálnych technologických lídrov na Európskom trhu (ale napríklad aj automobiliek, stavebníctva, energetiky...), vyvoláva to vo mne seriózne obavy o našu budúcnosť.

HN, 4.7.2022

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards