Medzinárodné finále Ekonomickej olympiády v Budapešti

Po dvoch pandemických rokoch sa opäť v spolupráci so zahraničnými partnermi podarilo pripraviť prezenčný ročník medzinárodného kola Ekonomickej olympiády. Podujatie organizoval český Institut ekonomického vzdělávaní (INEV), v spolupráci s Maďarskou ekonomickou spoločnosťou a podporou z Vyšehradského fondu.

Medzinárodné finále Ekonomickej olympiády v Budapešti

6. – 9. septembra sa v maďarskej Budapešti zišli reprezentanti najšikovnejších mladých ekonómov a ekonómiek zo šiestich krajín: Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Grécka a Bosny a Hercegoviny. Na diaľku sa zapojili aj reprezentanti z Číny. Spolu 35 súťažiacich si zmeralo svoje ekonomické znalosti v písomnom teste. V úlohách mali analyzovať výhodnosť investície, dopady zákazu importu ropy či uvalenie cenového stropu. Finalisti, ktorí zvládli najlepšie písomný test, následne postúpili do ústneho kola. Členovia poroty v ústnom kole boli ekonómovia z krajín V4 a zástupcovia ekonomických spoločností v jednotlivých krajinách: Gyula Pleschinger z Maďarska, Lukas Hardt z Poľska, Eduard Baumöhl zo Slovenska a Daniel Němec z Česka. 

 

Slovensko reprezentovali piati súťažiaci: Martin Kips z Gymnázia na Grösslingovej ulici v Bratislave, David Guľaš z LEAF Academy Bratislava, Matej Sova zo Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia Bratislave, Michal Kyselica z Gymnázia na Školskej ulici v Dubnici nad Váhom a Samuel Jurčišin z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave. Z písomného kola sa prebojoval do ústneho David Guľaš, ktorý celkovo obsadil 7. miesto. V konkurencii najnadanejších súťažiacich zo siedmich krajín si slovenskí študenti viedli veľmi dobre, celkové poradie si môžete pozrieť tu. Spolu sa vo všetkých partnerských krajinách do Ekonomickej olympiády v školskom roku 2021/2022 zapojilo viac ako 38 000 stredoškolákov, len na Slovensku to bolo 11 300 študentov. Okrem testovania čakal súťažiacich aj sprievodný program v podobe prednášky Daniela Housku z Vysokej školy ekonomickej v Prahe o príčinách a dôsledkoch inflácie, ako aj komentovaná prehliadka v novootvorenom múzeu peňazí v Budapešti.

6. ročník Ekonomickej olympiády na Slovensku je otvorený, učitelia môžu svoju školu zdarma zaregistrovať na webe ekonomickaolympiada.sk.

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards