O návrate a lámaní tradícií

Ľudia toho už dokázali veľa. Nasýtiť miliardy hladných krkov, naťahať stovky tisíc rúr s vodou a plynom naprieč krajinou, rozsvietiť domovy... No a každý vynález časom so sebou nesie potrebu zlepšenia. Občas síce každého z nás prepadne ego a namiesto hľadania zlepšení sme presvedčení, že lepšie to už nejde a postupy starých otcov treba za každú cenu zachovať. Najsladšie ovocie však prináša zvedavosť a tvrdohlavé skúmanie toho, ako robiť veci inak a lepšie.

O návrate a lámaní tradícií

Každý miluje príbehy, kde sa pracovitosť a prvotné zlyhanie nakoniec premenia na úspech. Jeden taký príbeh je aj dokument o americkej Apricot Lane farme, s názvom „Najväčšia malá farma“ z roku 2018. Príbeh páru, ktorý sa z veľkomesta presťahoval na 80-hektárový pozemok začína naozaj trúfalo. Neúrodný kus zeme sa snažia premeniť na farmu, ktorá bude dodávať výrobky a zarábať si na seba, ale fungovať bude v súlade s prírodou. Začiatočný úspech a optimizmus vystrieda mizéria, keď ovocné stromy húfne napadnú slimáky. Zamestnanci farmy sa márne snažia ručne zbierať desiatky tisíc neželaných hostí, každým dňom ich je viac a úroda citrusov je ohrozená. V ďalšom sade zase vtáky napadajú broskyne, z ktorých neostane takmer nič. Aby toho nebolo málo, kojoty sa dostávajú cez plot na farmu a ulovia 30 sliepok len za jednu noc. Majitelia sú zúfalí, kým psi pri ovciach držia stráž, pri sliepkach je riziko, že ich sami zadusia. Ako z toho von, keď je ich filozofiou farma bez postrekov a strieľania?

Často sa pri obhajobe našich postupov odvolávame na tradície starých rodičov. Recepty overené časom vedia inšpirovať, no ich striktné dodržiavanie nemusí viesť k najlepším riešeniam. Zelená revolúcia zo 60. rokov priniesla obrovský nárast produktivity, avšak za cenu väčšieho využívania syntetických hnojív a pesticídov. Rýchly nárast výnosov pri relatívne nízkych nákladoch dáva zmysel a hladný a dynamicky rastúci svet po 2. svetovej vojne bolo potrebné nasýtiť rýchlo a spoľahlivo.  Mnohí poľnohospodári preto siahli po chemických novinkách a hlad sa aj vďaka novým technológiám zredukoval na minimum. Dnes viac ľudí na svete trpí nadváhou ako podvýživou. Časom však prišli prvé facky v podobe zistenia škodlivosti DDT a iných karcinogénnych pesticídov. Nové zistenia tak občas dospejú k tomu, že je nutné vrátiť sa o krok späť a zavrhnúť postup, ktorý sa zdal byť najvýhodnejší. Aj Apricot Lane farma po prvotnom nešťastí našla riešenia na väčšinu svojich problémov bez používania chémie a strieľania kojotov. Problém so slimákmi vyriešili vypustením husí do sadu s citrusmi. Hostina pre husi tak zachránila úrodu. Jedného dňa sa v broskyňovom sade objavil predátor, ktorý držal pažravých vtákov na uzde, vďaka čomu zostalo dosť broskýň na predaj. Problém s kojotmi nakoniec vyriešila pozornosť majiteľov, keď si všimli, že jeden z trojice pastierskych psov sliepkam neublíži a bude v noci nad nimi držať stráž.

Ak sa pozrieme do dávnejšej histórie, ľudia sú často skeptickí voči novým výdobytkom. V roku 1830 napríklad farmári v Anglicku na protest proti mechanizácii ničili stroje na mlátenie obilia. Mechanizácia uľahčila a zrýchlila proces, no pripravila o prácu asi 25 % zamestnancov, ktorí sa podieľali na mlátení obilia. To, čo sa nám zdá byť z dnešného pohľadu moderného poľnohospodárstva nezmyselné, sa protestujúcim z 18. storočia pochopiteľne nepáčilo. Až dnes vieme, že nakoniec to dopadlo dobre a mechanizácia znamenala rast bohatstva, nie jeho pokles. Revolučne musel vyzerať aj študent, ktorý priniesol hľuzy pôvodne z Južnej Ameriky na Spiš. Dnes nájdeme zemiaky vo väčšine slovenských národných jedál. Zlomenie tradície starých otcov zo 17. storočia tak vytvorila novú tradíciu a zachránila mnohých Slovákov pred hladom.

A tak je aj našou dnešnou úlohou prehodnocovať a zamyslieť sa, nakoľko poľnohospodárska politika umožňuje sebareflexiu, podporuje snahu farmárov hľadať najlepšie riešenia a rast bohatstva. V mojom ponímaní je to menej štedrého dotovania, ktoré garantuje ľuďom pohodlie bez riskovania a viac odbúravania prekážok vo forme byrokracie či zle fungujúcich inštitúcií. Zmeny neznamenajú vždy len úplne nové postupy, občas je to aj návrat k tradícii starých rodičov alebo hľadania zložitejších riešení, ktoré však prinesú dlhodobý úžitok. Odvaha robiť zmeny však leží na pleciach samotných farmárov, nie politikov. Úlohou štátu je neprekážať v tomto úsilí.

Agrobiznis, 16.9.2022

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards