Viac peňazí v zdravotníctve!

Chytili ste sa na môj nadpis? Je ako vystrihnutý z predvolebného plagátu. Viac peňazí znamená menej štrajkujúcich lekárov, modernejšie lieky, či krajšie nemocnice. Keď túto vetu vyslovujú politici, prakticky vždy myslia „viac peňazí z rozpočtu“ v zdravotníctve. To je však len polovica možných zdrojov pre viac peňazí v zdravotníctve.

Viac peňazí v zdravotníctve!

Zdravotnícke služby nás budú v budúcnosti stáť viac peňazí. To je fakt – a je to fakt pozitívny, nie negatívny. Znamená to, že bohatneme. Kým každé ďalšie nové auto, exotická dovolenka, alebo značkové topánky majú pre nás klesajúci úžitok, dodatočné dni zdravého života vieme konzumovať donekonečna. Kým pred 100 rokmi tvorili výdavky na zdravotníctvo 1-2 % ekonomiky bohatých štátov, dnes je to viac ako 10 %. Bohatneme a zároveň starneme, preto chceme viac zdravia. Ponuka ide tomuto dopytu naproti s novými liekmi, prístrojmi a službami.

Rastú aj verejné výdavky na zdravotníctvo. No tento rast je do veľkej miery odkázaný na rast daňovo-odvodových výnosov. Meniť proporcie rozpočtu je veľmi ťažké. Ak chcete zdravotníctvu pridať viac, než dovoľuje rast príjmov, musíte povedať, na koho úkor tento rast nastane. Školstvo? Sociálny systém? Diaľnice? Každý rezort sa o „svoj“ diel koláča bude biť na krv.

Aj z tohto dôvodu vidíme neustále sa roztvárajúce sa nožnice medzi tým, koľko výkonu od zdravotníctva očakávame a koľko verejných zdrojov do neho reálne vstupuje. Existuje však ešte ďalší zdroj peňazí – peňaženky nás všetkých. Kupujeme si potraviny, bývanie, či ošatenie. Kupujeme si aj tovary a služby súvisiace so zdravím – predavači výživových doplnkov by vedeli povedať. Peňaženky majú nielen spotrebitelia, ale aj investori. Pokiaľ bude umožnené investíciám hľadať ziskové príležitosti, do sektora potečú.

Otázka znie, ako tieto toky budú vyzerať. Jedna možnosť je, že vznikne dvojkoľajné zdravotníctvo. Investorské peňaženky vybudujú diagnostiky, ambulancie a kliniky mimo verejný systém pre tých, ktorí budú ochotní otvoriť peňaženku. Alebo sa nájde cesta, ako tieto dve koľaje zlúčiť.

Nie je to také ťažké, tá cesta je už našliapnutá. Máme súkromné zdravotné poisťovne, nemocnice, polikliniky, aj ambulancie. Problémom je však samotné prostredie. Súkromné zdroje v zdravotníctve sú politikmi systematicky démonizované. Tam, kde by mohli ponúkať riešenia, sú označované za zdroj problémov. Ich odmietnutie povedie presne k opačnému efektu, než si mnohí predstavujú. Bohatí budú mať dostupnú zdravotnú starostlivosť a chudobným ostanú vybývané nemocnice bez lekárov.

HN, 3.10.2022

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards