Market Finesse 9-10/2022

Milí priatelia,

po mesačnej odmlke vás opäť vítam pri čítaní nového čísla Market Finesse. Za vynechaním septembrového čísla nie je nič iné ako nedostatok času. Udialo sa toho jednoducho príliš veľa a neostal čas na písanie.

Market Finesse 9-10/2022

Na konci októbra sa nám podarilo dosiahnuť dôležitý míľnik v našej 17-ročnej existencii. EPICENTER, uzavretá sieť 8 najprestížnejších európskych free market think tankov z krajín ako Veľká Británia, Dánsko, Švédsko, Francúzsko, Taliansko atď., rozšíril svoje rady o ďalšie 2 think tanky, medzi nimi aj INESS. Prijatie sa udialo v sídle EPICENTER v Londýne a podstatné informácie o networku si môžete prečítať hneď v prvom texte pod Editorialom. Na expertnú spoluprácu so špičkovými organizáciami rovnakého zamerania na paneurópskej úrovni sa tešíme, jej výsledkom môže byť prínos best practices a inovatívnych prístupov z mnohých oblastí aj na Slovensko. Držte nám palce.

Od začiatku školského roka sme rozbehli viacero vzdelávacích podujatí. Úspešných stredoškolských riešiteľov Ekonomickej olympiády a vybraných vysokoškolákov sme privítali v Bojniciach na štvordňovom Ekonomickom Base Campe. V čísle sa dočítate o tom, prečo toto podujatie bavilo nielen 33 účastníkov kempu, ale aj nás samotných. Možno vás navnadím, ak prezradím, že pri prezentáciách skupinových prác so zadaním „pripravte plán ako prepracovať, zoškrtať a zefektívniť rozpočet jedného z ministerstiev“ by sa začervenal nejeden minister tejto vlády.

V októbri sme (aj pre vás) pripravili súťaž v našom ďalšom vzdelávacom projekte – Ekonkvíze. V priebehu 10 dní si takmer 1 500 návštevníkov webu otestovalo svoje ekonomické vedomosti a zapojilo sa do losovania o hodnotnú elektroniku od NAY Elektrodomu. Mená šiestich výhercov (3 z verejnosti a 3 spomedzi stredoškolákov) sú už známe, gratulujeme. Ak ste ešte Ekonkvíz neabsolvovali, nech sa páči, otestovať svoje ekonomické vedomosti si môžete aj nesúťažne a budeme radi, ak o ňom poviete aj svojim známym.

Na konci októbra sme v Bratislave zorganizovali konferenciu s názvom Tri úlohy pre nového ministra školstva. Štyria renomovaní odborníci, medzi nimi aj náš kolega Róbert Chovanculiak, si v súlade s názvom podujatia pripravili tri odporúčania na riešenie najpálčivejších problémov vo vzdelávacom systéme. O obsahu ich príspevkov, ako aj preberaných problémoch vo výživnej diskusii si môžete prečítať na strane 24 alebo si pozrieť nalinkovaný videozáznam.

V októbri sme tiež bojovali za vaše dôchodkové úspory v II. pilieri. Po návrhu zrušenia slobodného prístupu k týmto úsporám sme iniciovali petíciu, v ktorej sme chceli spojiť občanov, ktorí nesúhlasia so zrušením slobodného prístupu k dôchodkovým úsporám v II. pilieri. Petíciu podpísali tisíce občanov Slovenska, prednášali sme o nesprávnosti tohto návrhu vo Výbore pre sociálne veci NR SR, absolvovali množstvo stretnutí.

Niektoré neúspešné politické nápady sa vracajú ako bumerang. Krásnym príkladom je reinkarnácia zákazu nedeľného predaja. Výhodou pre nás je, že stačí zrecyklovať celé argumentárium proti tomuto škodlivému návrhu. Prečítať si ho môžete v texte s názvom Zákaz nedeľného nakupovania je späť.

V tomto čísle nájdete texty reagujúce na množstvo aktuálnych tém – od inflácie, cez selektívne dane (ako domácky nazývame osobitné odvody pre podniky v regulovaných odvetviach), až po decentralizáciu ako Matku všetkých reforiem, či zdravotníctvo. Dočítate sa aj o našej aktuálnej publikácii s názvom Večný súboj ideológie a expertízy, v ktorej píšeme o fenoménoch ideológie a expertízy v kontexte zdravotníctva.

Od posledného čísla Market Finesse sme pripravili viacero zaujímavých video a audio podcastov, určite si pozrite ich zoznam na konci tohto čísla.

Všetkým vám prajem inšpiratívne čítanie, pozerania a počúvanie,

Richard Ďurana

Market Finesse 9-10/2022 si môžete ako PDF prečítať či stiahnuť tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards