Nechajte ceny pracovať

Francúzsko prišlo s nápadom, že všetky parkoviská s kapacitou nad 80 áut budú musieť mať strechy s fotovoltikou. To nie je nič proti nápadu z Bruselu, že všetky nové budovy by si museli povinne nainštalovať fotovoltiku. V roku 2035 chce EÚ zakázať výrobu áut so spaľovacím motorom...

Nechajte ceny pracovať

Tieto nápady – a mnohé ďalšie - sa mi nepáčia. Pozor, nie preto, že by sa mi apriori nepáčil ich cieľ. Cieľom je znížiť emisie. Áno, môžeme sa baviť o tom, aký zmysel majú lokálne európske opatrenia vo svete amerických a ázijských emisií. Ale to dajme teraz bokom. Nepáčia si mi preto, pretože tieto nápady sú zle zvoleným prostriedkom na dosiahnutie cieľa.

Európska únia (a buďme féroví, podobné to je aj v USA, v UK a inde) sa v hospodárskej politike vydala cestou mikromanažmentu. Reguluje výkon žiaroviek a vysávačov, množstvo emisií z motorov, zakazuje plynové kotle, nariaďuje fotovoltické panely tu a tam. Dotuje výstavbu toho a zakazuje prevádzku tamtoho. Takýto postup síce generuje tisíce byrokratických pozícií na implementáciu a kontrolu opatrení, ale je ekonomicky neefektívny a  často vedie niekam, kde sme sa ocitnúť nechceli.

Základom ekonomického myslenia je rozmýšľanie nad nákladmi obetovaných príležitostí. Inými slovami – rozmýšľanie nad nákladmi a prínosmi alternatív. Ale pozor, tu sa nechajú uniesť aj mnohí ekonómovia. Uveria, že práve oni sú tí, ktorých navštívila prozreteľnosť a dala im objektívnu vedomosť o nákladoch a prínosoch všetkého. Zostavujú potom tabuľky, cost-benefit analýzy a pečú koláčové grafy, aby prišli s tým najlepším „riešením“.

V ekonomike je však nástroj, ktorý prekoná všetkých ekonómov. Týmto nástrojom sú ceny. Ceny sú feromóny kapitalizmu, lákajú k sebe kapitál a talent. Čím vyššie, tým intenzívnejšie lákadlo.

Výhodou voľnej cenotvorby je, že netreba nič dotovať, zakazovať, ani prikazovať. Ak ceny nie sú (emisie), skúsme ich najskôr zaviesť a nie rovno prichádzať s konkrétnymi technickými riešeniami. Ak ceny hrozia katastrofou pre najchudobnejšie časti obyvateľstva, pomôžme im cielenými dávkami. Ale ak sa pokúsime ceny zničiť a nahradiť ich spleťou dotácií, daní, limitov a nariadení, skončí to zle. Už teraz sa nám rysujú nebezpečné príklady, hlavne v energetike, ktorá sa potápa do chaosu stropov, daní, dotácií, cieľov a stratégií.

Nechajte ceny pracovať. Výsledkom budú nové elektrárne, zaizolované domy, nové LNG terminály, aj úspornejšie autá.

HN, 14.11.2022

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards