Zdravotníctvo zachráni viac zisku, nie menej

Denník SME uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k dôležitosti zisku v zdravotníctve. 

Zdravotníctvo zachráni viac zisku, nie menej

Martin Vlachynský, INESS: 

"Čo sa stane, keď sa Walmart stretne s Matkou Terezou? Vznikne sieť nemocníc Narayana Hrudayalaya. Založená v roku 2001 legendárnym indickým kardiológom Devim Shettym spôsobila Narayana revolúciu v poskytovaní kardiologickej starostlivosti v chudobnej Indii. Zložité výkony na srdci dokážu robiť za cenu menej ako dvetisíc dolárov a v jej sieti sa robí 10 až 15 percent všetkých kardiozákrokov v Indii. Nie je to žiadna mäsiareň. Ukazovatele kvality majú lepšie, ako sú štandardy v západnom svete. Sieť spolupracuje s Microsoftom a využíva umelú inteligenciu na predikovanie vývoja pacienta a rýchle rozhodovanie. Lekári majú okamžitý prístup k pacientskym dátam cez telefón, takže môžu robiť virtuálne vizity vrátane jednotiek intenzívnej starostlivosti. Sieť má osemsto centier telemedicíny a vzdelávacie programy pre rodiny pacientov pripravuje Stanfordská univerzita."

Celý komentár zo dňa 3.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards