Graf dňa: Radosť z lacného plynu kazia rekordne drahé emisné kvóty

Denník N uverejnil komentár analytika Radovana Ďuranu k dôvodom rastu cien emisných kvót. 

Graf dňa: Radosť z lacného plynu kazia rekordne drahé emisné kvóty

Ako uviedol, zdraželi aj preto, že Európa sa snaží šetriť plynom po tom, ako po ruskej invázii na Ukrajinu vzrástli obavy, že ho na kontinente nebude dosť.

Radovan Ďurana, INESS, odpovedá na novinársku otázku:

"Cena emisnej povolenky pred týždňom prvý krát prekonala hranicu 100 eur/tCO2. Za posledné dva roky tak vzrátla o takmer 200%. Počas minulého roka sa jej cena pohybovala okolo 80 eur, nárast bol spôsobený vysokým dopytom, ktorý vyplýval aj z potreby nahrádzania plynových zdrojov uhoľnými, ktoré potrebujú 2,5 krát viac povoleniek. Produkcia z uhlia do istej miery nahradila spotrebu plynu, ktorého ceny pre jeho fyzický nedostatok a obavy z nedostatku, vystrelili do nebeských výšin. Nedostatok plynu, resp. jeho vysoké ceny donútil mnohé priemyselné prevádzky k pozastaveniu alebo ukončeniu prevádzky, napr. slovenské Duslo. Mierna zima a úspory v spotrebe plynu sa v posledných mesiacoch premietli do výrazného poklesu jeho ceny, čo vedie k opätovnému zvyšovaniu priemyselnej spotreby, ako aj vyššie využívanie plynu v energetike. Vyšší dopyt sa premieta do rastúcej ceny povolenky. Tlak na rast ceny je daný aj implicitne, dostupných povoleniek je každý rok menej v súlade s politikou Európskej komisie. Cena emisnej povolenky je priamym nákladom pri výrobe elektriny. Napríklad slovenská plynová elektráreň Malženice vyprodukuje 0,35tCO2 na jednu dodanú MWh.  Výsledná cena elektriny, za ktorú je plynová elektráreň predávať, tak musí pokryť nielen náklady na plyn a samotnú výrobu, ale aj 35 eur za potrebnú povolenku. Ešte pred dvomi rokmi sa povolenky predávali za 37 eur a cena elektriny dosahovala 50 eur/ Mwh. Je zrejmé, že k týmto cenám sa vplyvom vysokej ceny povoleniek už nevrátime. Vysoká cena povoleniek na druhú stranu zvyšuje finančnú motiváciu investovať do zdrojov s nižšími emisiami."

Celý článok zo dňa 22.2.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards