Ďalšia rana pre fabriky: Čistý vzduch zdražel. Košický U.S. Steel za tým vidí špekulácie

Denník Hospodárske noviny uverejnil vyjadrenie analytika Radovana Ďuranu k dôvodom vysokých cien emisných povoleniek v EÚ, a či budú mať povolenky dopad na rast inflácie. 

Ďalšia rana pre fabriky: Čistý vzduch zdražel. Košický U.S. Steel za tým vidí špekulácie

Radovan Ďurana, INES odpovedá na novinárske otázky: 

"Výrazným poklesom cien plynu prichádza zároveň obnovenie priemyselnej a energetickej výroby, ktorá musela byť odstavená kvôli vysokým cenám. S tým zároveň rastie dopyt po povolenkách. Ďalším faktorom je, že každý rok klesá množstvo dostupných povoleniek, čo v krátkodobom horizonte tiež tlačí na ceny. Nižšia produkcia jadra vo Francúzsku pretrváva, odstavenie zvyšného nemeckého jadra tiež bude tlačiť dopyt po povolenkách nahor. Predikovať budúci vývoj ceny povoleniek nie je jednoduché, nakoľko dopyt po nich bude závisieť od rýchlosti rastu podielu bezemisných zdrojov. Zjednodušene povedané, ak prírastok výroby OZE bude rýchlejší, ako pokles nových povoleniek, cena by mohla klesať. V opačnom prípade rásť. V tejto úvahe však ignorujeme problém nestability dodávok OZE.

Mieru inflácie budú ovplyvňovať výsledné ceny energií. Musíme sa pozerať na dva sektory. Výroba energií -  Ak sa podarí zabezpečiť dostatok plynu a LNG kontraktov na budúcu vykurovaciu sezónu, a nenastane opäť kolaps francúzskej jadrovej produkcie, ceny by nemuseli rásť. Totižto, aj s vyššou cenou povolenky môže byť výsledná cena eelektriny nižšia, ako sme zažili koncom minulého leta. Ceny elektriny by teda nemuseli prinášať inflačný tlak, ale to platí aj opačne. Deflácia bude slabá kvôli tomu, že vysoké ceny povoleniek nepustia ceny energií na úroveň, ako si pamätám z pred Covidovej krízy."

Celý článok zo dňa 23.2.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards