Solidárny príspevok poškodí Slovensko aj firmy, tvrdia analytici

Portál Energie-portal.sk uverejnil komentár analytika Radovana Ďuranu k návrhu zavedenia windfall tax, teda zdaňovania tzv. nadmerných ziskov, a ako to môže ovplyvniť podniky. 

Solidárny príspevok poškodí Slovensko aj firmy, tvrdia analytici

Radovan Ďurana, INESS: 

"Považujem to za nešťastný krok, ktorý je prejavom krátkozrakosti politikov. Každá selektívna daň podporuje ilúziu, že politici vedia, čo je primeraný zisk. Vláde pritom porastú daňové príjmy už len vďaka najvyššej sadzbe firemnej dane v regióne. Žiaľ, výdavkový apetít slovenských politikov významne prevyšuje možnosti ekonomiky, výsledkom je tlak na zvyšovanie daní.

Slovnaft je v špecifickej situácii. Je pravda, že odoberá ropu za nižšie ceny, ako rafinérie v západnej Európe, avšak to je spôsobené špecializáciou na výrobu nafty, ktorá je v Európe nedostatková a musí sa dovážať. Na druhej strane, ak politická reprezentácia požaduje ukončenie odberu ruskej ropy, tak Slovnaft potrebuje zdroje na investície. Rovnako zníženie emisnej stopy rafinérie znamená investície v stovkách miliónov eur. Windfall tax tieto zdroje odčerpáva a brzdí investície. V konečnom dôsledku to môže skončiť tak, že požadované investície bude nakoniec dotovať štát. Osobitným problémom slovenskej verzie windfaltax je, že sa vzťahuje na celý daňový základ. To znamená, že aj príjmy, ktoré vyplývajú z predchádzajúcich investícií, ktoré nesúvisia priamo s cenou ropy, napr. zvýšenie efektivity vo výrobe plastov, štát zdaňuje daňou z nadmerných ziskov. To nedáva zmysel. Ak už chcel štát silou mocou extra zdaňovať, mal zdaňovať len rozdiel v cene ruskej a "západnej" ropy."

Celý článok zo dňa 22.2.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards