INESS tlačová správa: 50 najhorších škôl na Slovensku nenaučí deti základne gramotnosti, ako im pomôcť?

Na Slovensku je  50 základných škôl, kde sa vzdeláva 20 tisíc detí, ktoré sa za 9-10 rokov nenaučia poriadne čítať, písať ani počítať. Napriek tomu, že absolvovali približne 10 tisíc vyučovacích hodín. V našej novej publikácii Ako prelomiť ľady v školstve do hĺbky rozoberáme, čo vieme o týchto školách a navrhujeme nový postup, ako týmto deťom pomôcť.

INESS tlačová správa: 50 najhorších škôl na Slovensku nenaučí deti základne gramotnosti, ako im pomôcť?

Riešenie vidíme vo vytvorení možnosti zakladať tzv. charterové, resp. autonómne školy, ktoré dostanú vysokú mieru slobody pri fungovaní výmenou za zodpovednosť za výsledky.

Okrem toho bude potrebné vytvoriť možnosť preberať dlhodobo nefungujúce verejné školy, ktoré dostanú do správy manažmentu autonómnych škôl. Celý tento proces bude koordinovať a riadiť nová inštitúcia s názvom Školský obvod autonómnych škôl.

Publikáciu s jej zhrnutím si môžete stiahnuť a prečítať TU.

V nasledujúcom odkaze Vám prinášame tri infografiky, ktoré prehľadne zhrňujú, čo vieme o 50 školách s najhoršími výsledkami, ako sa ich výsledky v čase zhoršujú a ako by mala vyzerať nová verejná politika, ktorá im dokáže pomôcť:

Infografiky o školách si môžete stiahnuť TU a infografiku návrh reformy TU

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards