Dve tretiny Slovákov majú super-schopnosti, ako pomôcť zvyšku?

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k výsledkom výučby gramatiky na školách. 

Dve tretiny Slovákov majú super-schopnosti, ako pomôcť zvyšku?

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Máme šťastie, že mozog je veľmi plastický orgán a dokáže sa výborne adaptovať na nové výzvy, ktoré mu kultúra a jej evolúcia prinesie.

Stalo sa vám niekedy, že ste dostali super myšlienku, ale tá ostala super len do momentu, kým ste sa ju nepokúsili dať na papier? Mne sa to deje pravidelne. Zapísať si nápad je prvý test toho, či vôbec dáva zmysel. Núti to človeka explicitne naformulovať všetky kroky v myšlienkovom pochode. A vďaka tomu môže prísť na to, že ten pochod smeruje do slepej uličky.

Ľudstvo však túto možnosť nemalo po drvivú väčšinu našej evolučnej histórie. Homo sapiens objavil písmo len pred pár tisíc rokmi. Tým nechcem povedať, že negramotní ľudia žili až do nedávna v ilúzii o kvalite svojich myšlienok. Vec je vážnejšia. Negramotní ľudia mysleli inak, než myslíme my. Kultúrna inovácia v podobe schopnosti čítať a písať zmenila architektúru našej mysle."

Celý komentár uverejnený dňa 11.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards