Prečo sa priaznivci degrowth mýlia

Hospodárske noviny zverejnili dňa 13.3.2023 komentár analytika Martina Vlachynského na tému ekonomický rast. 

Prečo sa priaznivci degrowth mýlia

Martin Vlachynský, INESS: 

"Nedávno obehla česko-slovenské médiá a sociálne siete téma „degrowth“. Voľne to môžeme definovať ako názorové hnutie, podľa ktorého je neustály ekonomický rast škodlivý pre planétu a mal by byť v ľudskej spoločnosti nahradený „sociálnymi a ekologickými cieľmi“. Nie je to žiadna nová myšlienka. Napríklad veľký britský filozof a ekonóm 19. storočia John Stuart Mill písal o „stacionárnom stave“. Lenže podľa Milla mal byť stacionárny stav prirodzeným vyústením ľudskej spoločnosti po dosiahnutí nulových úrovní zisku v ekonomike. Ekonomické ustrnutie nebolo pre Milla katastrofou, ale, naopak, vítaným stavom. Ako prvý ekonóm sa nahlas pýtal: „Je ekonomický rast podmienkou ľudského šťastia?“ Pre väčšinu ľudí áno. Tak ako si veverička neustále nosí nové orechy do úkrytov, tak je pre človeka prirodzené neustále sa snažiť zlepšiť svoje materiálne postavenie. Naše telá nás za to odmeňujú pocitom uspokojenia. Výnimky sú však časté a sú úplne v poriadku. Aj ekonómia uznáva, že existujú rôzne formy úžitku. Jednoduchý, ale pokojný život s rodinou na lazoch môže mať pre niekoho hodnotu vily na Slavíne. Problém je, že priaznivci hnutia degrowth chcú „nerast“ nielen pre seba, ale pre všetkých. To je zlé minimálne z troch dôvodov. Po prvé, väčšina ľudí ekonomicky rásť chce a je to súčasť budovania ich spokojného života. Svet bez ekonomického rastu by bol svet plný veľmi nespokojných ľudí. Po druhé, ekonomický rast nemá vypínač. Degrowth si predstavuje svet jednorožcov, v ktorom zmizne nielen rast, ale aj pokles. Ak vymeníme štatistiky HDP za nejaké ekologické a sociálne ukazovatele, ekonomika si ďalej pôjde svoje. Nulový rast by bol v skutočnosti vlnou rastov a recesií. Nikto nevie zaručiť, že recesiu v správnej chvíli dokáže otočiť na rast. V istom momente by ekonomika nevyhnutne skĺzla do depresie. Po tretie, priaznivci degrowth majú veľmi naivné predstavy o tom, čo to vlastne je ekonomický rast. Ich argumentácia sa väčšinou točí okolo nákupu fast fashion či výmeny auta za autobus. Akosi však zabúdajú na to, že západný životný štandard nie je všade na svete. Ekonomický rast je jedna globálna spojená nádoba. Ekonomický rast generuje inovácie a kapitál, ktoré sa rozlievajú po celom svete. Pri každej recesii v USA môžeme sledovať, ako sa toto ekonomické spomalenie rozlieva aj do tretieho sveta. A tam nerast znamená prázdne bruchá a mŕtve deti. Toto chcete? Ekonomický rast nie je koláč, z ktorého kus vezmem Západu a dám ho tretiemu svetu. Ekonomický rast je rúra, v ktorej sa koláč pečie. Svet bez ekonomického rastu by bol svet plný veľmi nespokojných ľudí."

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards