Máme sa báť o úspory?!

Denník Nový Čas uverejnil dňa 15.3.2023 vyjadrenie analytika Juraja Karpiša k vývoju bankového sektora na Slovensku. 

Máme sa báť o úspory?!

Juraj Karpiš, INESS: 

„Je dobré nemať v jednej banke viac ako 100-tisíc eur, treba mať aj nejakú hotovosť pre prípad, že sa bude realizovať nejaký horší scenár. Dobré je mať aj nejaké zlato a aj iné zložky majetku. Určite by som nehovoril, že sa treba obávať o peniaze v bankách. Na druhej strane to, čo spôsobilo problémy, sú štátne dlhopisy, ktoré stratili na cene po spľasnutí dlhopisovej bubliny, vzhľadom na rast úrokov, ktorý sa stal minulý rok. Tie straty sú určite aj v európskych bankách, otázka je, do akej miery sú koncentrované a v ktorých konkrétnych bankách. Slováci by mali od poslednej finančnej krízy postupovať zodpovedne k tomu, koľko peňazí a v akých bankách majú. Je dobré sledovať situáciu, a ak začnú oficiálni predstavitelia hovoriť a ubezpečovať ľudí, že ten bankový sektor je v poriadku, vtedy treba spozornieť"

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards