Peniaze z plánu obnovy v ohrození? Poslanci dostali rázne varovanie!

Denník Plus jeden deň uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k sume 1,7 miliardy o ktoré môže Slovensko prísť z plánu obnovy. 

 Peniaze z plánu obnovy v ohrození? Poslanci dostali rázne varovanie!

Martin Vlachynský, INESS odpovedá na novinársku otázku.

"Na sumu 1,7 miliardy sa môžeme pozrieť cez výdavky: Výstavba novej regionálnej nemocnice súkromníkom (Michalovce) stála 34 miliónov eur. Ak zarátame infláciu, bavíme sa zhruba o cene za 35 menších nemocníc. - kilometer veľmi jednoduchej diaľnice (bez mostov a tunelov, napr. Zvolen - Pstruša) stojí cca 15 miliónov, je to teda zhruba 115 kilometrov jednoduchých diaľnic. Zhruba toľko (1,7 miliardy) stojí ročne fungovanie základných škôl na Slovensku. Rozpočet na lieky a zdravotnícke pomôcky na rok 2023 je zhruba 1,5 miliardy eur. Alebo sa na to môžeme pozrieť cez príjmy: Na dani z minerálnych olejov (benzín, nafta) sa vyberie zhruba 1,3 miliardy ročne. Na DPH sa vyberie zhruba 10 miliárd ročne na dani z príjmu právnických osôb ("firemná daň") sa vyberie zhruba 4 miliardy eur ročne."

Celý článok zo dňa 23.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards