Miest v materských školách bude menej. Už budúci rok majú mať miesto v škôlke štvorročné deti

Týždenník Trend uverejnil vyjadrenie analytika Róberta Chovanculiaka k dôvodom nedostatočných kapacít v materských školách. 

Miest v materských školách bude menej. Už budúci rok majú mať miesto v škôlke štvorročné deti

Ako povedal, zaujímavosťou je, že akonáhle dieťa dovŕši vek šiestich rokov, problém s nedostatočnými kapacitami v základných školách sa nerieši. Riešia sa iba kapacity v škôlkach. Jedným z dôvodov prečo tomu tak je, je ich financovanie.

Róbert Chovanculiak, INESS:

„Niektorí riaditelia škôlok spôsob financovania označili za veľký problém, pretože nevidia do rozpočtu obcí. Obec škôlkam posiela peniaze na veci, na ktoré si ich škôlka vyžiada, prepláca mzdy pedagógov, vychovávateľov. Materské školy nevedia, koľko peňazí dostala obec na materskú školu od štátu a na koľko majú nárok. Tak môžu byť obce, ktoré nedávajú toľko financií škôlkam, koľko je pre ne vyčlenených. Keďže tieto financie nie sú účelovo viazané, iné obce z časti finančných prostriedkov opravujú chodníky alebo ich investujú do iných oblastí. Mnohé samosprávy tak môžu budovanie nových kapacít doslova brzdiť."

Celý článok zo dňa 23.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards