Hrozí Slovákom drahšie palivo po zvýšení dane pre rafinérky? Odborníci šokujú!

Denník Plus jeden deň zverejnil vyjadrenie analytika Radovana Ďuranu k dôsledkom zvýšenia mimoriadnej dane pre rafinérie na 70%. 

Hrozí Slovákom drahšie palivo po zvýšení dane pre rafinérky? Odborníci šokujú!

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Európska komisia odporučila minimu 33%, Česi schválili 60%, ale Slováci musia trumfnúť všetkých sadzbou 70%.A to už na stole bola aj 90% sadzba. Politici vyslali všetkým investorom na Slovensku, ale aj potenciálnym investorom zo zahraničia, jasný signál. Keď sa nám zapáčia vaše zisky, prídeme si po ne. A nebude nás zaujímať, či potrebujete investovať, či vás čaká nákladná dekarbonizácia. Selektívne dane sú navyše zákonne  problematické, právny spor by nebol prekvapením. Rafinéria môže na daň reagovať rôznymi spôsobmi. Obmedzením produkcie -veď kto by sa snažil, ak by mu štát z každého eura zisku zobral 76%? Ale aj zdražením palív, či obmedzením budúcich investícií. Tieto zisky mohli financovať potrebné investície, po ich odobratí rastie pravdepodobnosť, že na ne bude musieť prispieť daňový poplatník. Tento návrh sa definitívne zapíše do kategórie najhoršie dane, ak jej výnos bude použitý na financovanie avizoanej odmeny za účasť vo voľbách."

Celý článok zo dňa 24.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards