Sola scriptura a konkurenčný boj o dušu vyústil v pandémiu gramotnosti (názor Roberta Chovanculiaka)

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k začiatkom vzdelávania v našich podmienkach. 

Sola scriptura a konkurenčný boj o dušu vyústil v pandémiu gramotnosti (názor Roberta Chovanculiaka)

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Ohnisko pandémie gramotnosti v Európe sa viaže k mestu Witttenberg, kde 31. októbra roku 1517 pribil jeden mních na dvere chrámu papier s 95 tézami. Tým mníchom bol Martin Luther a v tézach kritizoval vtedajšiu cirkev okrem iného za udeľovanie odpustkov. Predstavte si, že ste roľník zo 16. storočia. Od rána do večera pracujete na poli alebo statku. Pracovali tak vaši rodičia a aj rodičia ich rodičov. A budú tak pracovať aj vaše deti. Prečo by ste ich mali poslať do školy učiť sa čítať a písať? Verejné školstvo neexistuje a malá škola, ktorú neďaleko otvorili, vyberá poplatky. Okrem finančných nákladov má vzdelanie aj náklady obetovaných príležitosti. Kto sedí a učí sa, ten nestojí a neobrába pole. Za týchto podmienok je dopyt po vzdelaní prirodzene nízky. Historické práce o ranom zaškoľovaní v Uhorsku sa veľmi podobajú na antropologické práce v kmeňoch, kde otvorili misionári prvú školu. Rodičia v tom nevideli zmysel, deti tam nevedeli obsedieť a učitelia len škrípali zubami."

Celý komnetár zo dňa 24.3.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards