Odborník vysvetľuje dopady rozhodnutia poslancov na Slovnaft

Televízia TA3 odvysielala dňa 27.3.2023 rozhovor s analytikom Radovanom Ďuranom k dôsledkom dane z nadmerných ziskov a jej vplyvu na Slovnaft. 

Odborník vysvetľuje dopady rozhodnutia poslancov na Slovnaft

Radovan Ďurana, INESS: 

:"Ja si myslím, že podnikateľské prostredie je vtedy dobré, keď je predvídateľné a stabilné. A kroky, ktoré zavádzajú kvázi dočasné dane, pretože vieme, že z dočasných sa veľmi ľahko stávajú trvalé, toto prostredie zhoršujú a tým pádom klesá atraktivita Slovenska ako miesta pre nové investície. Vytvára sa totiž neistota, že každý podnikateľ, ktorý bude mať vyšší ako je priemerný zisk, sa môže stať terčom takejto dane. T en spôsob, akým má byť Slovnaft zdanený, to nie je zdanenie ruskej ropy. Keby to tak bolo, tak by to bolo o trochu menej zlé. My budeme mať daň z nadmerného zisku. Ale to môže byť akýkoľvek zisk, ktorý Slovnaft vytvorí a mohol ho vytvoriť predchádzajúcimi investíciami, ktoré priamo nemusia súvisieť s tou výhodou, ktorú mal z lacnejšej ruskej ropy. Pretože zdaňuje sa celkový zisk, respektíve 120 percent nad štvorročným priemerom. Tých 55 percent bude, by malo byť uplatnených na nadmerný zisk z minulého roku. V tomto roku by to malo byť alebo za rok 2023 by to malo byť 70 percent. Z pohľadu Slovnaftu je to veľmi nepríjemné nastavenie, pretože ak sa pozrieme na priemerné hodnoty zisku, tak on v roku 2021 síce vykázal zisk viac ako 200 miliónov, ale predtým mal stratu mínus 80 miliónov, rok predtým mal v podstate takú čiernu nulu 17 miliónov, čo je na veľkú rafinériu minimálny zisk, takže jemu tá základňa, ten priemerný zisk plus 20 percent vychádza strašne nízka a to znamená, že z toho zisku, ktorý vytvorí teraz v týchto dvoch rokoch, mu ostane výrazne menej na budúce investície."

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards