Dve stredné školy v Bratislave končia. Stovky detí si budú musieť nájsť novú

Denník Pravda uverejnil hodnotenie analytika Róberta Chovanculiaka k rušeniu vybraných stredných škôl. 

Dve stredné školy v Bratislave končia. Stovky detí si budú musieť nájsť novú

Ako povedal, na Slovensku vo všeobecnosti nemáme problém s rušením kvalitných škôl, ale s nerušením nekvalitných.

Róbert Chovanculiak, INESS: 

„VÚC sú zriaďovateľmi stredných škôl, a preto od nich očakávam, že budú aj manažovať sieť svojich škôl, k čomu patrí aj ich rušenie. Ide tak o legitímny a prirodzený krok v čase, keď nám dlhodobo klesá priemerný počet žiakov na stredných školách. Práve otázka nekvality mala byť rozhodujúca pri konečnom rozhodnutí či zrušiť alebo ponechať školu v činnosti. Zopakujem dôležitú myšlienku, že na Slovensku vo všeobecnosti nemáme problém s rušením kvalitných škôl, ale s nerušením nekvalitných. Len medzi základnými školami máme 50 škôl, kde sa vzdeláva 20-tisíc žiakov, a títo nedosiahnu počas svojho vzdelania ani základnú úroveň vzdelania. Toto sú školy, pri ktorých by sa zriaďovatelia mali zamyslieť, či zvládajú ich manažovanie a či by nebolo lepšie pre všetkých vrátane detí aby školu prebral iný zriaďovateľ alebo operátor škôl. Tento proces by mohla uľahčiť a urýchliť reforma vo forme umožnenia vzniku autonómnych škôl."

Celý článok zo dňa 1.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards