Duel Karpiš vs Tóth -Prečo nás zasiahla inflácia a kedy sa skončí drahota

Portál Postoj.sk uverejnil rozhovor s analytikom Jurajom Karpišom k príčinám inflácie a jej možného budúceho vývoja. 

 

Duel Karpiš vs Tóth -Prečo nás zasiahla inflácia a kedy sa skončí drahota

Juraj Karpiš, INESS: 

"Súhlasím s tým, že fiškálny stimul bol dôležitou časťou toho, prečo sa monetárny stimul tak rýchlo preklopil do rastu cien. Môj príbeh má však dve časti. Prvou časťou je monetárny príbeh, teda to, čo spraví centrálna banka. Pred nejakým časom som sa pri uvádzaní svojej novej knihy rozprával s Lukášom Krivošíkom, ktorý sa ma pýtal, kde je tá vysoká inflácia. Vtedy bola na úrovni 0,7 percenta. Hovoril som mu, že nech len chvíľu počká, lebo to už prichádza. Zlé peniaze boli už vytlačené a otázka znela len tak, akými kanálmi sa dostanú do ekonomiky. V USA to naozaj bolo tak, že najprv Trump a potom Biden „nasadli do helikoptéry“ a hádzali na ľudí stimulačné šeky, najprv 1500, potom 1800 dolárov. Práve tieto šeky boli cestou, ktorou sa nové peniaze dostali do ekonomiky. Tento fiškál je teda dôležitá časť príbehu, ale práve on bol financovaný cez centrálnu banku. USA mali v roku 2020 na federálnej úrovni dvakrát také vysoké výdavky, ako mali príjmy z daní a odvodov. Keby vtedy chceli vyrovnať rozpočet, museli by zvýšiť všetky dane o 100 percent. Ten rozdiel je presne to tlačenie peňazí, o ktorom hovorím.

Tlačenie peňazí v tom období vyzeralo tak, že šéf Americkej centrálnej banky Jerome Powell sa v marci 2020 zľakol, pretože začali byť nepravidelné predaje a nákupy na trhu s americkými štátnymi dlhopismi. V priebehu pár mesiacov vytvoril vyše 20 percent nových dolárov. Tie sa nejakým spôsobom musia dostať do systému.Keby spomínaný fiškálny stimul bol zafinancovaný štandardným spôsobom, teda z daní a odvodov, tak Trump a Biden predtým, ako peniaze rozdajú, najprv by ich niekomu museli zobrať. Tomu, komu by ich zobrali, by klesla dopytová sila, takže na konci by to bola nula, nemá to šancu zdvihnúť ceny v ekonomike."

Celý rozhovor zo dňa 3.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards