Exodus zahraničných potravinárov nateraz nehrozí. Kľúčovú úlohu hrá pozícia fabriky v skupine

Týždenník Trend uverejnil komentár analytičky Moniky Budzák k aktuálnej situácii na trhu s potravinami. 

 Exodus zahraničných potravinárov nateraz nehrozí. Kľúčovú úlohu hrá pozícia fabriky v skupine

Ako povedala, je ťažké predvídať, ako sa bude situácia zahraničných potravinárov na Slovensku vyvíjať, avšak pri rozhodnutiach o presune či zrušení výroby zvažujú potravinárske firmy predovšetkým krajiny, ktoré majú menej byrokracie, nižšie dane a stabilnejšie politické prostredie.

Monika Budzák, INESS: 

„Mnohí zahraniční investori sa sťažujú na nesmierne zložitý, viac ako rok trvajúci proces posudzovania nových stavieb na Slovensku. Rozdrobené pozemkové vlastníctvo je ďalšou brzdou rozvoja. V takom prípade sa veľká firma môže ľahko rozhodnúť pre rozvoj prevádzky v inej krajine. Na Slovensku sa častejšie investuje do rozšírenia výroby ako do jej modernizácie či do nových podnikov."

Celý článok zo dňa 5.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards