Ekologickí aktivisti vyhrali. Jadro v Nemecku skončilo a emisie a ceny vzrastú

Portál Aktuality.sk uverejnil hodnotenie analytika Radovana Ďuranu k uzatvoreniu nemeckých jadrových reaktorov. 

Ekologickí aktivisti vyhrali. Jadro v Nemecku skončilo a emisie a ceny vzrastú

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Je to rozhodnutie, ktoré je výsledkom súboja politických strán o moc. Bude znamenať tisícky nadmerných úmrtí, vyššie emisie CO2 a spomalenie technologického vývoja výroby jadrovej energie. Nemci boli dlho lídrami v tejto oblasti.
Z investičného pohľadu je to veľmi zlé rozhodnutie. Odstaviť funkčné, bezproblémové, bezemisné aktíva a nahradiť ich novými zdrojmi, ktoré sú nestabilné a potrebujú dotácie dokážu len politici. Na druhú stranu treba povedať, že čiastočne to bola aj verejnosť, ktorá si túto rovnicu nevedela spočítať a podporila tak politikov v tomto rozhodnutí. Nemci odstavili posledné reaktory z pôvodnej 20GWe flotily. Tento výpadok bol do veľkej miery nahradený dotovanými obnoviteľnými zdrojmi, Nemci tak mali dlhodobo najvyššiu cenu elektriny v EU. Tieto náklady sú už v cenách vyššieho dopytu po plyne, či uhlí, už započítané. Nemci si s tým poradia, prípadne sa budú spoliehať na dovozy z okolitých krajín, vrátane ČR.. Dlhodobo sa snažia náklady na energiewende prenášať najmä na domácnosti, ktoré zdá sa sú ochotné platiť za to vysoké príplatky. Samozrejme, ich vyšší dopyt po plyne, ktorý čiastočne preberie výrobu jadra, bude predstavovať vyšší tlak na ceny elketriny aj na Slovensku, ale nebude to tak zásadný vplyv."

Celý článok zo dňa 20.4.2023 si môžete prečítať ťu. 
 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards