Slovakia has one of the most generous family policies in the world, a think tank claims

Portál The Slovak Spectator uverejnil tlačovú správu INESS k návrhu zníženia daňového zaťaženia matiek a mladých ľudí. 
 

Slovakia has one of the most generous family policies in the world, a think tank claims

INESS: 

"Tieto opatrenia spadajú do výdavkov rodinnej politiky, ktoré v poslednom období dramaticky narástli. Ich ďalšie zvyšovanie preto považujeme vzhľadom na obrovský deficit verejných financií Slovenska za nezodpovedné. Poslanecký návrh má tieto výdavky ešte zvýšiť, a to bez analýzy dopadov a prínosov. Aby verejnosť mala predstavu, aká štedrá je rodinná politika už dnes, aktualizovali sme model mladej rodiny, v ktorom sme vyčíslili, koľko získa rodina z verejných prostriedkov pri súčasnom nastavení.Pre model vyčíslenia sme zvolili rodinu, v ktorej rodičia zarábajú priemernú mzdu a narodia sa im dve deti. Spočítali sme všetky dávky a transfery, ktoré táto rodina získa do piatych narodenín prvého dieťaťa. Modelová rodina získa z verejných zdrojov 91 392 eur v rokoch 2022-2027. Mesačne to predstavuje 1 395 eur, čo je viac ako súčasná čistá priemerná mzda pracujúceho človeka. Rodina tak získa viac, ako keby žena nemala deti a naďalej pracovala. Slovenská republika tak má jeden z najštedrejších dávkových systémov v rodinnej oblasti na svete, v pomere k priemernej mzde. Štedrosť ale nie je zadarmo. Len tento rok vzrástli uvedené výdavky o tretinu. To predstavuje nárast takmer 1 mld. eur na 2,7 mld. eur, čo j..e viac ako výdavky na základné a stredné školy dohromady."

Celý článok uverejnený dňa 21.4.2023 si môžete prečítať tu. 
 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards